piektdiena, 2011. gada 28. oktobris

"Wise Blood" - "These Wings" (pilns albums, audio)

Ko darīt, ja gribās medu, bet netīk kāpt tam uz bišu stropu pakaļ? Izdomāt veidu, kā to dabūt tāpat - varbūt sarunāt ar bitēm, lai tās pašas atnes medu? Kristofers Laufmans rīkojās tieši tā. Mūzikas viņu aizrāva jau sen. Kā visi kārtīgi vidusskolnieki, arī viņš sēdēja kaktā un strinkšķināja ģitāru. "Bet es gribēju darīt kaut ko labāku par to, kas notiek mūzikā [šodien]," intervijā mūzikas izdevumam "Pitchfork" atzina Laufmans. Un tā radās projekts "Wise Blood".

Stāsts par "Wise Blood" ir savā ziņā oriģināls, savā - ļoti mūsdienīgs. Laufmans izvēlējās ceļu mūzikā - apvienot vienā kolāžā citu jau radītu dziesmu skaņas ar savu balsi. Kādu brīdi atpakaļ šeit bija stāsts par projektu "57 Splits"; "Wise Blood" darbojas pēc līdzīga principa. Bet Laufmanam ir strikts noteikums - skaņu mikslim ir jāveido melodija. "Es vēlējos radīt dziesmas, izmantojot dažādus resursus, tādējādi izveidojot ko jaunu, bet tam jābūt melodiskam," savus mūzikas radīšanas principus pamato Laufmans. Mūzikas kolāža tiek veidota no dažādu laiku un stilu mūzikas. Piemēram, savā dziesmā "B.I.G. E.G.O." viņš ir izmantojis leģendārās grupas "Led Zeppelin" dziesmas "When the Levee Breaks" bungu partijas. "Pitchfork" konstatē, ka "Laufmana balss parasti ir vienīgais oriģinālais elements "Wise Blood" dziesmās." Šo tad varētu uzskatīt par oriģinalitāti šajā stāstā.

Savukārt mūsdienīgs tas ir veidā, kā Pitsburgas (ASV) iedzīvotājs Laufmans nonāca uz skatuves. Sācis savā guļamistābā, sēžot pie laptopa, pirmos panākumus guvis virtuālajā vidē, nu viņš koncertē festivālos un citos pasākumos. Bet divdesmit vienu gadu vecais Laufmans atzīst, ka mūzikā ir vienpatis - viņš visu dara viens. Uz jautājumu, kā var nosaukt viņa mūziku, Laufmans intervijā portālam "Gothamist" pārliecinoši apgalvo - tā ir nākotnes mūzika! "Tas kaut kur bija rakstīts, bet [to varētu nosaukt] par "nākotnes mūziku". Man ir pārāk grūti izvēlēties no desmitiem vārdu kādu, kurš raksturotu to, ko es daru. Tāpēc es domāju - jā, nākotnes mūzika." Un ja tāda ir nākotnes mūzika, tad ir vērts vēl nedaudz padzīvot.

"Wise Blood" šajā gadā iznākusī singlplate "These Wings" pilnā versijā še zem raksta turpinājumā , lai ikviens varētu sagatavoties nākotnei.



Papildus resursi:
http://www.myspace.com/hazemotes
http://www.facebook.com/hazemotes
http://pitchfork.com/news/39773-rising-wise-blood/
http://gothamist.com/2011/03/31/wise_blood_musician.php

Foto raksta ievadā no pitchfork.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: