sestdiena, 2011. gada 27. augusts

"Queen" - "News Of The World" (1977, albuma apskats)

Jāatzīst, ir diezgan muļķīgi saukt par apskatu albuma, kurš iznācis 34 gadus atpakaļ, pastiprinātu klausīšanos. Un tomēr - lai saprastu rītdienu, ir labi zināt vakardienu. Bļin, es takš esmu gatavais filozofs... Lai nu kā, nav slikti laiku pa laikam paklausīties ko "iestāvējušu" un tieši tāpēc varbūt pat labāku kā visu mūsdienīgo. Šī plate manās rokās nonāca nejauši, ejot ne to legālāko ceļu. To sapratu, kad gribēju palasīties diska brošūriņu - tā bija japāņu valodā. Bet pati "Queen" mūzika savu vērtību nezaudē nevienā pasaules malā.



"News Of The World" ir "Queen" sestā studijas plate un nosacīti sadalās divās daļās - pirmās divas dziesmas "We Will Rock You" un "We Are The Champions", un visas pārējās. Jo šīs pirmās ir gana zināmas un nodrillētas dziesmas, bet pārējās ne tik ļoti. Būtībā lielākā daļa auditorijas, domājams, šo albumu varētu arī klausīties kā kaut ko jaunu, īpaši tie, kas "Queen" zina tikai no viņu "Best of" izlasēm.

Pēdējos gados apzināti esmu centies iegūt iespējami vairāk "Queen" plašu, jo ir bijusi vēlme paklausīties dziesma, kuras stāv aiz pieminētajām labāko dziesmu izlasēm. Viena no pirmajām kasetēm, ko bērnībā/jaunībā nopirku, bija "Queen" 1991.gada albums "Innuendo". Īstenībā pirku "Nazareth" albumu, kas bija kasetes otrajā pusē, bet līdz tai lāga nemaz netiku. "Innunendo" man likās kā pilnība mūzikā, pati tituldziesma - kā mākslas darbs! Tāpēc vēlāk, šķirstot "Queen" labāko dziesmu izlases, nebeidzu brīnīties, kāpēc no šīs plates tajās iekļautas tikai "These Are the Days of Our Lives" un "The Show Must Go On". Tas bija iemesls secināt, ka patiesībā "Queen" albumos ir daudz vairāk "odziņu", nekā mums uzspiež ļaunie mūzikas industrijas onkuļi. Viena no tādām albuma "News Of The World" gadījumā ir dziesma "Spread Your Wings".



Gadu iepriekš, 1976.gadā, "Queen" bija izdevusi plati "A Day At The Races", ko pilnībā bija veidojuši paši bez nekādiem radošajiem un izpildproducentiem. Saņēmuši kritiku, ka šis albums ir garlaicīgs, Fredijs Merkūrijs kopā ar saviem puikām Braienu Meju, Rodžeru Teiloru un Džonu Dīkonu nolēma radīt ko "ne tik garlaicīgu" - plati "News Of The World". Bet baidos, ka grupai nebija iemesla ko tādu darīt, jo nosaukt par garlaicīgu plati, no kuras nāk tādi "Queen" šedevri kā "Love of My Life", "Bohemian Rhapsody" un "You're My Best Friend", var tikai kāds aptaurēts disko fans ar mikrofonam līdzīgu frizūru.



"Get Down, Make Love" ir viena no seksuāli vistiešākajām "Queen" dziesmām, kaut arī Merkūrijs uz skatuves ar savām neviennozīmīgajām kustībām par tādu varēja padarīt jebkuru skaņdarbu. "News Of The World" varbūt arī nav labākā "Queen" plate, taču, domājams, tiem laikiem tā bija gana progresīva un izaicinoša. Šī bija arī pirmā plate, kurā tika iekļautas vairāk abu pārējo dalībnieku - Teilora un Dīkona - komponētās dziesmas, pretstatā iepriekš dominējošajam tandēmam - Merkūrijs un Mejs. Baidos, ka šī plate neparādīsies pasaules rokmūzikas ietekmīgāko plašu topos, bet varbūt kāds, to šodien noklausoties, pēc 34 gadiem atradīs tajā to, ko nespēj rast mūsdienu mūzikā?





Albuma vērtējums: 6/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 3,5/5
Q: 3/5
Rolling Stone: 2,5/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: