sestdiena, 2011. gada 18. jūnijs

"Yazoo" - "Only You" (šī diena mūzikas vēsturē, 1961)

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad pasaule bija sev atklājusi sintezatorus, mūzikas industrija uz brīdi no tiem sajuka prātā. Ja, runā, ka Dievs radīja zemi un debesis, tad sintezators radīja, piemēram, grupu "Depeche Mode", kas ir aktuāla joprojām. Šīs grupas tā laika dalībniekam Vinsam Klārkam ar to bija par maz, un viņš nolēma izveidot vēl vienu apvienību uz šīs pašas sintezatoru bāzes - "Yazoo", kas bija viņa duets ar Elisoni Mojetu. Un viņai, tieši Mojetu Elisonei šodien ir apaļa jubileja - piecdesmit!

"Yazoo" pastāvēja ļoti īsu brīdi - tikai no 1981. līdz 1983.gadam, bet, neskatoties uz to, izlaida divus albumus, pirmais no kuriem "Upstairs at Eric's" (1982) Apvienotajā Karalistē albumu topā sasniedza otro vietu, bet otrais "You and Me Both" (1983) iekaroja pašu topa virsotni. "Only You" bija dziesma no "Yazoo" debijas plates, kas pēc tam piedzīvojusi daudzus pārskaņojumus citu grupu un mākslinieku izpildījumā. Neilgi pirms otrā albuma iznākšanas duets paziņoja, ka šķiras, un katrs no viņiem aizgāja savu ceļu. Klārks, kā zināms, izveidoja deviņdesmitajos gados veiksmīgo projektu "Erasure".

Mojeta noslēdza ierakstu līgumu ar "Columbia Records" un izveidoja iesākumā veiksmīgu solo karjeru. Sākot ar 1984.gada plati "Alf", viņa savas karjeras laikā ir izdevusi septiņas plates, veiksmīgākās no kurām bijušas tieši pirmās divas - jau pieminētā "Alf" un "Raindancing" (1987). Sākot ar deviņdesmitajiem gadiem, Mojetu vispār vairs ievēro tikai dzimtenē. Droši vien tas arī kalpoja par iemeslu 2008.gadā paziņot par "Yazoo" atkalapvienošanos, kam 2010.gadā sekoja koncertalbums "Reconnected Live".

"Erasure" jau labu laiku ir vairāk kā parodija par izbijušiem zelta laikiem, Mojetai ar diez ko labi solo lietās neiet, bet laiks rādīs, vai astoņdesmito gadu zvaigznes spēs adaptēties laika periodā divdesmit trīsdesmit gadus pēc tā. "Only You" "Yazoo" oriģinālajā izpildījumā, bet ne oriģinālā video, turpinājumā, kā arī 1984.gada dziesma "All Cried Out" Mojetas izpildījumā 2009.gadā. Daudz laimes!

Yazoo. Only you from Ío on Vimeo.




Foto raksta ievadā no www.famemagazine.co.uk.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: