otrdiena, 2011. gada 7. jūnijs

Andrew Gold (1951 - 2011) - IN MEMORIAM

Šā gada 3.jūnijā piecdesmit deviņu gadu vecumā savās mājās Kalifornijā (ASV) miegā miris amerikāņu dziedātājs un komponists Endrjū Golds, kurš pasaules slavu ieguva septiņdesmitajos ar tādiem hitiem kā "Lonely Boy", "Thank You for Being a Friend" un "Never Let Her Slip Away".

Golds kalpoja arī citām mūzām. Viņš bijis gan aktieris, gan gleznotājs, gan filmu mūzikas autors. Visticamāk, savādāk nevarēja arī būt, jo Golds dzimis muzikālā ģimenē - viņa mamma Marni Niksona ir dziedātāja, kura savu skatuves karjeru balstījusi, galvenokārt, uz mūzikliem, bet tēvs Ernests Golds ieguvis Oskara balvu par mūziku filmai "Exodus" (1960). Pats Endrjū komponēt sāka trīspadsmit gadu vecumā.

Savos ziedu laikos, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, Golds ir sadarbojies ar daudziem zināmiem māksliniekiem - Artu Garfunkelu (dziesmā "I Only Have Eyes For You"), Polu Makartniju, Ringo Stāru, Džonu Lenonu, Braienu Vilsonu un daudziem citiem. Viņš ir ceļojis koncerttūrē kopā ar "The Eagles", komponējis un producējis dziesmas Selīnai Dionai, kā arī bijis skaņu ierakstu inženieris Džonijas Mičelas albumam "Blue" (1971).

1975.gadā Golds uzsāka solo karjeru. Viņa viena no zināmākajām dziesmām "Lonely Boy" ir izmantota daudzu filmu skaņu celiņos, piemēram, filmā "Boogie Nights" (1997) un filmā ar Adamu Sandleru galvenajā lomā "The Waterboy" (1998). Savukārt viņa dziesma "Thank You For Being A Friend" popularitāti guva, pateicoties situāciju komēdijai "The Golden Girls", kuru ASV translēja no 1985.gada līdz 1992.gadam. Golda lielākais sasniegums vecajā kontinentā bija dziesma "Never Let Her Slip Away", kas Apvienotās Karalistes singlu topā pakāpās līdz piektajai vietai divas reizes. Šī pati dziesma Karalistes topu iekaroja četrpadsmit gadus vēlāk, kad to izpildīja deju mūzikas grupa "Undercover". Jāpiebilst, ka šīs dziesmas tapšanā savu roku pielicis arī Golda draugs Fredijs Merkūrijs, piepalīdzot ar fona dziedājumu harmonijām.

Savu pēdējo studijas albumu "Copy Cat" Golds izdeva 2002.gadā. Nesagaidījis pēc diviem mēnešiem savu sešdesmito dzimšanas dienu, Golds šā gada 3.jūnijā nomira miegā savās mājās, blakus esot viņa sievai, meitām un mammai. Tādējādi vēl viena lapaspuse pasaules popmūzikas lielajā grāmatā ir pāršķirta, bet mums ir iespēja vēl un vēl klausīties to, ko Golds atstājis savās dziesmās. Pieminot un godinot, turpinājumā trīs populārākās Endrjū Golda dziesmas.







Foto raksta ievadā no stereogum.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: