sestdiena, 2011. gada 11. jūnijs

"Mogwai" - "Hardcore Will Never Die, But You Will" (2011) (albuma apskats)

Desmit brīnišķīgi instrumentāli skaņdarbi, kas piemēroti skaļai klausīšanās, ātri traucoties ar auto karstā laikā un atvērtiem logiem - kaut kā tā varētu raksturot skotu postroka grupas "Mogwai" septīto studijas albumu "Hardcore Will Never Die, But You Will".



"Mogwai" - tie ir pieci puikas, kuri bāzējas Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā, un kuri spēlē muzikāli un emocionāli bagātinātu instrumentālo mūziku, dažreiz kādam no grupas dalībniekiem, parasti tas ir Stjuarts Braitvaits, iestarpinot starp ģitāru, sintezatoru un bungu radīto brīnumu taktīm arī pa kādai cilvēciskai būtnei piederošas balss skaņai. Bet principā "Mogwai" kompaktdisku vāciņiem daudz lapaspušu nevajag, jo dziesmu vārdu jau nav.



Diez vai ir daudz tādu radiostaciju, kuras ikdienā spēlē "Mogwai" dziesmas - tie nav nedz "Eiropas pirstāko dziesmu" radio, nedz "SWH", nedz pat "Radio 101" listēs. Bet varbūt tas padara šo grupu tikai iekārojamāku? Man nav zināma neviena cita, kura spēlētu šādā vai tuvu šim stilam - smagas ģitāru partijas mijas ar taustiņinstrumentālista meistarības paraugstundu, kas komplektā ar bungu radīto dārdoņu izveido ar standarta maņām neuztveramu muzikālo strāvojumu. Nu kaut vai, piemēra pēc, skaņdarbs "Rano Pano".



Mana pirmā sastapšanās ar "Mogwai" bija 2006.gadā, kad manā īpašumā nonāca viņu plate "Mr Beast". Nosēdējis turpat stundu, klausoties plati, tā arī nedzirdēju nevienu dziedam un nospriedu, ka šis nav domāts man. Vēl pāris reižu gadu laikā pārcilāju to plati, šad tad paklausījos, bet likās galīgi nesaistoši. Kas tad ir mainījies? Šonedēļ atkal noklausījos "Mr Beast" un sapratu, kas ir mainījies. Tā ir grupa "Mogwai", kas ir mainījusies. Viņu skanējums ir kļuvis muzikāli daudz piesātinātāks, bez tam "Hardcore Will Never Die, But You Will" ir daudz vairāk uztverama kā viens stāsts, skaņdarbi saplūst viens ar otru un tu nemaz nemani, ka plate jau nogriezusies trīs reizes pēc kārtas, bet tu tikai dzīvo un dzīvo tajā "Mogwai" mūzikas valstībā.



"Mogwai" tulkojumā no ķīniešu valodas nozīmē "velns". Baznīcā šo vārdu laikam nedrīkst izteikt, var uzkrist uz galvas kancele ar visu mācītāju un, labākajā gadījumā, pāris mūķenēm. Bet šeit to drīkst teikt - šī ir velnišķīgi laba plate! Sasodīti kolosāla, velns ar ārā! :) Bez tam platē ir arī veltījums Lainelam Ričijam "You're Lionel Richie", iedvesmu kurai Braitvaits guva, kādā lidostā uzskrienot slavenajai zvaigznei virsū. Bet vispār "Mogwai" jāklausās nerunājot, klusumā, virpinot savas domas, tāpēc arī bez lielas muldēšanas šo visu noslēgšu ar diviem kārtējiem izciliem skaņdarbiem no šīs plates - "San Pedro" un "How to Be a Werewolf".





Mans vērtējums: 9/10
allmusic.com: 4/5
NME: 8/10
Pitchfork Media: 6,6/10
Rolling Stone: 3,5/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: