trešdiena, 2011. gada 22. jūnijs

Deivids Čepmens - Džona Lenona slepkava (šī diena mūzikas vēsturē, 1981)

Pirms trīsdesmit gadiem, 1981.gada 22.jūnijā tiesa oficiāli atzīst Marku Deividu Čepmenu par vainīgu Džona Lenona slepkavības apsūdzībā. Čepmens uz visu mūžu iegūst to, ko vēlējies - būt uzmanības lokā, būt kaut kas vairāk par vienkāršu ierindas pilsoni. Uz visu mūžu viņam uzspiež zīmogu "Lenona slepkava".

"The Beatles" dibinātājs Džons Lenons tika nogalināts 1980.gada 8.decembrī pie sava dzīvokļa Ņujorkā (ASV), blakus esot viņa sievai Joko Ono. Čepmens pirms neilga laika bija lūdzis Lenona autogrāfu, ko arī saņēmis, bet pēc mirkļa atgriezies un ar pieciem šāvieniem Lenonu nogalināja. Tad viņš apsēdās turpat uz trotuāra un sāka lasīt Dž.D.Selindžera "Uz kraujas rudzu laukā", līdz ieradās policija.

Lai arī, pēc paša Čepmena vārdiem, viņš Lenonu noslepkavojis, lai iegūtu slavu, tiesa atzina viņu par rīcībspējīgu, un rezultātā cilvēks, kurš vainojams daudzu miljonu elka slepkavībā, tika notiesāts ar mūža ieslodzījumu. Lai arī iesākumā Čepmens atteicās no publiskām intervijām, jo viņam "esot kauns par padarīto", gadiem ejot, viņš nesmādē nevienu iespēju publiski izteikties. Savu viedokli viņš mainījis arī pirmstermiņa atbrīvošanas lūgumu jautājumā - ja sākumā viņš teica, ka nekad to nelūgs, jo "izdarījis ko šausmīgu", tad tagad ik pēc likumā noteiktā termiņa, Čepmens ir nasks uz pirmstermiņa atbrīvošanas pieprasīšanu. Tiesa, viņš to nekad nav saņēmis un, visticamāk, nesaņems. Kā uzskata Atbrīvošanas lietu komisija, Čepmena atbrīvošana varētu būt bīstama viņa paša dzīvībai.

"Man bija vajadzīga viņa slava," uz žurnālistes jautājumu, kāpēc viņš noslepkavoja Lenonu, 1992.gada intervijā atzīst Čepmens. Turpinājumā neliels ieskats šajā intervijā. Bet sīkāk par Čepmena dzīvi var lasīt rakstu sērijā "Marks Čepmens - cilvēks, kurš nogalināja Džonu Lenonu". Un, visbeidzot, iedomāsimies pasauli, kurā cilvēki dzīvo mierā un saticībā, kā to dziesmā "Imagine" vēlējās pats Lenons.





Foto raksta ievadā Deivids Čepmens pēc apcietināšanas (foto no interneta avotiem).

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: