trešdiena, 2011. gada 15. jūnijs

Harijam Nilsonam - 70! (šī diena mūzikas vēsturē, 1941)

"Without You", "Everybody's Talkin'", "Coconut" - bez šīm dziesmām nav iedomājama pagājušā gadsimta sešdesmito un septiņdesmito gadu amerikāņu estrādes mūzika, un tās vaininieks bija šodienas jubilārs Harijs Nilsons. Ja vien viņš 1994.gadā nebūtu aizgājis mūžībā, šodien viņš varētu ar kādu dziesmu izklaidēt savas septiņdesmitās dzimšanas dienas svinību viesus.

Nisons piedzima 1941.gada 15.jūnijā Ņujorkā (ASV) ģimenē, kam izklaidēt publiku bija asinīs - viņa vecvecāki bija cirka mākslinieki. Tiesa, ar to arī visa izklaidēšanās beidzās, jo, kad Nilsonam bija trīs gadi, tēvs ģimeni pameta, un turpmāk viņu audzināja tikai māte. Tomēr viņa onkulis Džons, kurš pats bija mehāniķis, ieinteresēja puiku mūzikas pasaulē. Tieši, piepalīdzot Džona sniegtajām dziedāšanas stundām un savam dabiskajam talantam, Nilsons kā demo dziesmu iedziedātājs nokļuva pie komponista Skota Tērnera. Tālāk viņa karjera gāja augšup griezdamās.

1966.gadā Nilsons izdeva savu pirmo solo plati "Spotlight on Nilsson", kam kopumā sekoja vēl piecpadsmit, pēdējai "Flash Harry" iznākot 1980.gadā. Atzinību viņš ir saņēmis arī kā filmu dziesmu izpilditājs - par filmas "Midnight Cowboy" galvenās tēmas dziesmas "Everybody's Talkin'" izpildījumu Nilsons 1969.gadā saņēma "Grammy" balvu, gluži tāpat kā par dziesmu "Without You" kā labākais vīriešu vokāla izpildītājs 1972.gadā.

Noslēdzot šo pat lāgā neuzsākto stāstu par leģendu, aicinu ieklausīties trīs vispopulārākajās Nilsona dziesmās un atcerēties jaunību vai iepazīt šo mākslinieku pirmo reizi.

Harry Nilsson - Without You

Powered by mp3skull.com





Foto raksta ievadā no www.nfsa.gov.au.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: