piektdiena, 2011. gada 17. jūnijs

Laura Jansen - "Use Somebody", "Single Girls" (video)

Holandiešu tētis un amerikāņu mamma - tādi ir vecāki dziedātājai un komponistei Laurai Jansenai, kura šobrīd mājo ASV, taču viņai ir dubultpilsonība - gan Amerikas, gan Holandes. Piecu gadu vecumā laikā, kad viņas ģimene bieži pārceļoja no vienas valsts uz citu, Jansena sāka spēlēt klavieres, jo, "lai kur mēs arī nepārceltos, klavieres bija nemainīga lieta [kas ceļoja mums līdzi]," viņa atceras. Meitene iemīļoja klasisko mūziku, "Queen", Džoniju Mičelu, Barbaru Streizandi un citus. Jau vidusskolas gados viņu aizrāva politika, un Jansena iesaistījās darbā ANO ("es gribēju kļūt par pirmo sievieti [ANO] ģenerālsekretāri"). Taču šis aicinājums atdzisa pēc tam, kad Āfrikā tika nogalināts kāds viņas labs draugs, kurš turp bija devies humanitārā misijā.

Pēc Holandes Mūzikas akadēmijas pabeigšanas Jansena ilgi meklēja savu "balsi". Viņa gribēja savu īpašo "balsi" - kā Emīlijai Harisai vai Petijai Grīfinai, taču labu laiku nekas nenotika. Bet atklāsme nāca. Brīdī, kad, cik noprotams, viņa šķīrās no sava drauga. "Es dzīvoju mājā ar draugu, suni un pagalmu, un viss bija kārtībā. Un tad pēkšņi tā visa vairs nebija! Es atrados mājās viena ar klavierēm un datoru!" Un tajā brīdī radās dziesma "Bells", kuras nosaukumam iedvesma aizgūta no baznīciņas pāri ielai, kurā katru svētdienu skanēja zvani.

2009.gada rudenī dziesmai "Bells" bija pievienojušas arī citas, lai taptu Jansenas debijas albums ar tādu pašu nosaukumu - "Bells". Tiesa, pirms tam viņa jau bija izdevusi divas mazās singlplatītes - 2007.gadā "Trauma" un 2009.gadā "Single Girls". "Bells" Holandē uzkāpa līdz albumu topa sestajai vietai, 2010.gadā nopelnot arī Zelta diska statusu, kam šajā valstī nepieciešams pārdot divdesmit piecus tūkstošus plašu.

Jauks pops - ja vajag divos vārdos, var raksturot Jansenas daiļradi. Tajā nav nekā sarežģīta, divritenis no jauna nav izgudrots. Tieši otrādi - Jansena, piemēram, paņem jau zināmas dziesmas ("Kings Of Leon" "Use Somebody") un nodzied tā, ka koncertos visi tūkstoši klausītāji dzied līdzi. Un to šajā gadījumā var izdarīt par vieglāk nekā pie oriģināla. Tāpēc, gaidot Lauras Jansenas jauno plati, kas droši vien kaut kad iznāks, ieklausīsimies un ieskatīsimies dažās viņas dziesmās - pirmajos singlos "Use Somebody" un "Single Girls".





Papildus resursi:
http://www.laurajansen.com/
http://www.myspace.com/laurajansenmusic
http://www.facebook.com/LauraJansenTunes?sk=info

Foto raksta ievadā no Laura Jansenas profila portālā "MySpace".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: