sestdiena, 2011. gada 18. jūnijs

"Good Charlotte" - "Cardiology" (2010) (albuma apskats)

"Sirds ir kuģis, kas var tevi aizvest tālu prom, tālāk nekā tu jebkad esi bijis," liriski sava jaunā albuma tituldziesmā "Cardiology" sirds tēmu apspriež amerikāņu roķeri "Good Charlotte". Un turpina: "Kardioloģija ir noslēpums. Vai ir formula, kas spētu izskaidrot, kāpēc tā liek justies tik labi un kāpēc reizēm tā sāpina?"



Savu piekto studijas plati "Cardiology" kvintets "Good Charlotte" no Merilindas štata pilsētas Valdorfas (ASV) laida klajā pagājušā gada rudenī. Tās intriģējošais nosaukums, protams, liek noprast, ka albuma tematika būs veltīta medicīniska rakstura problēmu apspriešanai (grupas puiši jau arī nepaliek jaunāki, prostatas un viss kas cits, atbilstoši vecumam...), bet nē - kardioloģija ir medicīnas zinātne par sirdi, bet sirds, kā zināms, ir visa, kas saistīts ar mīlestību un jūtām, aizbildne. Tāpēc pamācošus dziesmu tekstus, ka jāseko līdzi savam holesterīna līmenim vai jāievēro diēta, šajā albumā neatrast. Toties aicinājumu labi izklaidēties dzimšanas dienas ballītē gan tajā atrodam.



"Good Charlotte" ceļš uz slavu un panākumiem aizsākās 1996.gada 1.aprīlī, tas tiek norādīts kā grupas dzimšanas datums, savukārt nosaukumu puikas aizņēmās no bērnu grāmatiņas "Good Charlotte: The Girls of Good Day Orphanage", ko sarakstījusi rakstniece Kerola Bīčjorka. Savā vārdā nosaukto debijas plati grupa izdeva 2000.gadā, un, par cik pasaule tobrīd bija uz līdzīga stila mūzikas viļņa ("Green Day", "Offspring"), "Good Charlotte" klājās visnotaļ labi. Bet ne komerciāli, ko nevar teikt par grupas otro albumu "The Young and the Hopeless" (2002), kuras pirmais singls "Lifestyles of the Rich and Famous" jau spēja iespraukties dažādu valstu singlu topos, augstāko pozīciju - astoto - sasniedzot Apvienotajā Karalistē.



Bet nu atkal par "Cardiology". Grupas solists Džoels Medens kanālam "MTV" pirms plates iznākšanas solīja, ka šoreiz "Good Charlotte" skanēs līdzīgi kā grupa "Blink-182". Bet, komentējot albuma nosaukumu, atzina jau šeit nedaudz augstāk izteikto novērojumu, ka cilvēkam "viss ir saslēgts ar sirdi". Bet par albuma producentu grupa izvēlējās Hovardu Bensonu, kurš jau ir ievingrinājis roku kaut vai pie "My Chemical Romance".



Grupa "Good Charlotte" allaž bijusi jaunu cilvēku iecienīta - viņu dziesmas ir par jaunību, trakulībām, jautrām ballītēm, un viņu skanējums ir tāds "pop-punk-pops", kas vecākiem cilvēkiem nav ilgi izlēkājams līdzi. Man jau lēkājot pēc trim "Cardiology" dziesmām, kardioloģija darīja savu, un tikai vecais, labais validols atgrieza pamatu zem kājām. Bet īstenībā, ja tā padomā, Medenam pašam tagad ir trīsdesmit divi, ģitāristam Bendži Medenam tik pat, jo, izrādās, viņi ir dviņubrāļi, ģitāristam un taustiņvīram Billijam Mārtinam nupat apritēja trīsdesmit, basistu Polu Tomasu šāds liktenis gaida rudenī, bet bundzinieks Dīns Batervords vispār ir 35 gadus vecs. Un tagad es nesaprotu - vai nu mana kardioloģija ir galīgā biezputrā vai arī šie džeki vispār pārtiek tikai no validola, jo lēkā un spēlē un izdala tādu enerģiju it kā viņiem būtu padsmit gadu, un viņi lēkātu aiz prieka, ka beidzot izdīgusi pirmā kaunuma spalva.



Albumā kopumā ir piecpadsmit dziesmas, ieskaitot pārdesmit sekunžu garo "Intro". Dziesmas pārsvarā, protams, "Good Charlotte" stilā - jestras, skaļas un popsīgas. Esmu pārliecināts, ka uz pasaules ir tūkstošiem cilvēku, kam "Cardiology" bija pagājušā gada gaidītākais albums, domāju, ir arī tādi, kas joprojām griež šo plati no rīta līdz vakaram, un varbūt kāds, apskatot albuma vāciņu, pirmo reizi ieraudzīja, kāda izskatās cilvēka sirds - ne tāds otrādi apgriezts dibens, kādu esam pieraduši redzēt Vazelīndienas kartiņās. Tomēr, jāatzīst, "Cardiology" manu uzmanību nespēj noturēt ilgāk par vienreizēju albuma noklausīšanos. Tajā dziesmas ir ļoti līdzīgas viena otrai, un, ja vien klausītājs nav liels šāda mūzikas stila piekritējs, plate ātri apnīk. Atsevišķas dziesmas - jā! Bet visu plati drillēt no sākuma līdz galam vairākas reizes īsti negribas. Vienkārši nepavelk. Tāpēc visiem "Good Charlotte" faniem lai labi skan, bet mēs, vecie perdeļi, meklēsim ko sev piemērotāku.



Albuma vērtējums: 4/10
Citi vērtējumi:
Allmusic.com: 3/5
Rolling Stone: 2,5/5
Us Weekly: 2,5/5
Virgin Music: 8/10

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: