trešdiena, 2011. gada 29. jūnijs

Del Shannon - "Runaway" (šī diena mūzikas vēsturē, 1961)

Pirms piecdesmit gadiem, 1961.gada 29.jūnijā, toreiz divdesmit sešus gadus vecais amerikāņu dziedātājs un komponists Dels Šenons pamodās kā Britu singlu topa uzvarētājs. Šo topu viņš taranēja ar savu dziesmu "Runaway", un tā izrādījās arī Šenona vienīgā dziesma Nr.1 Apvienotās Karalistes populārāko dziesmu listē, kaut savas karjeras laikā vēl trīspadsmit reizes viņš pamanījās iekļūt labāko dziesmu četrdesmitniekā.

Pagājuša gadsimta sešdesmitie gadi ir Šenona ziedu laiki. Ieskaitot "Runaway", nepilnu desmit gadu laikā Šenons laida klajā divdesmit sešus singlus, kuru veiksmes valstu topos gan bija dažāda. 1961.gada "Hats Off to Larry" vēl guva panākumus gan Britu salās (sestā vieta), gan ASV (piektā vieta). Tālāk sasniegumi bija krietni blāvāki. Taču Šenons bijis iedvesma daudziem mūsdienu māksliniekiem - viņa "Runaway" iedziedājuši neskaitāmi kolektīvi, redzamākais no kuriem ir "Traveling Wilburys". Bez tam Šenona dziesma "Cry Myself to Sleep" savulaik iedvesmoja Eltonu Džonu radīt savu megahitu "Crocodile Rock", bet kanādiešu jestrie zēni "Barenaked Ladies" Šenona "Runaway" noskaņas pārnesuši savā dziesmā "When You Dream".

Dzīves nogale Šenonam gan nebija diez ko jauka. Iedzīvojies smagā depresijā, viņš 1990.gada 8.februārī izdarīja pašnāvību nošaujoties, esot vien piecdesmit piecus gadus vecs. "Runaway" Šenona izpildījumā un "Barenaked Ladies" dziesma "When You Dream" še turpinājumā.





Foto raksta ievadā no www.baldingcelebrities.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: