ceturtdiena, 2011. gada 9. jūnijs

Kolam Porteram - 120 (šī diena mūzikas vēsturē, 1891)

Ieraugot Kola Portera dzimšanas datumu, 1891.gada 9.jūniju, rodas neizpratne, vai tiešām nav sajaukti gaduskaitļi, jo tieši Porters ir bijis viens no tiem, uz kuru balstījās popmūzika pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados. Viņa komponētās dziesmas ir dziedājuši daudzi un turpina to aizrautīgi darīt. Piemēram, Portera 1932.gadā sarakstīto dziesmu "Day And Night" iedziedājuši tādi dziedātāji un grupas kā Bils Evans, Arts Tatums, Billijs Holidejs, Frenks Sinatra, Dionne Varvika, Ella Fidžeralda, Šerlija Besija, Ringo Stārs, Sondre Lerče, Dorisa Deja, Dīna Durbina, Džeimijs Kallums un pat slavenie īri "U2".

Kols Alberts Porters piedzima Indiānas štatā ASV un, pakļaujoties despotiskā vectēva iegribai, par savu profesiju izvēlējās mūziku. Porters sāka strādāt dažādos muzikālajos teātros, pamazām kāpjot pa karjeras kāpnēm, līdz trīsdesmitajos gados viņš jau bija galvenais Brodvejas muzikālā teātra komponists. Jāatzīmē, ka visi viņa lielākie hiti, ko izpildījušas daudzās mūzikas zvaigznes, ir bijušas dziesmas no mūzikliem, piemēram, "I Get a Kick out of You" no mūzikla "Anything Goes", bet "I've Got You Under My Skin" no izrādes "Born to Dance".

Būdams viens no Amerikas mūziklu kultūras radītājiem, Kols ir devis arī neatsveramu ieguldījumu popmūzikas attīstībā, jo viņa dziesmas tiek iedziedātas no jauna atkal un atkal. Liela daļa viņa kompozīciju ir ietvertas divdesmitā gadsimta lieliskāko Amerikas dziesmu izlasē jeb tā sauktajā "The Great American Songbook". Godinot jubilāru, turpinājumā dažas viņa dziesmas Ringo Stāra, Frenka Sinatras un Robija Viljamsa izpildījumā.







Foto raksta ievadā no aceterrier.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: