sestdiena, 2012. gada 5. maijs

Sinéad O'Connor - "How About I Be Me (And You Be You)?" (2012, albuma apskats)

"Es jūtos ļoti slikti, esmu briesmās!", "Esmu izsalkusi pēc seksa! Pat nedzīvi priekšmeti man sāk likties pievilcīgi," tā savā "Twitter" kontā rakstīja skandalozā īru dziedātāja Šaineda O'Konora, un visa pasaule sadalījās divās daļās. Viena nolādēja to dienu, kad radīts tviteris, otri atviegloti uzelpoja: "Jā, tā ir vecā, labā Šaineda O'Konora...", un uzreiz aizmirsa šīs ziņas. Taču, kad šā gada sākumā O'Konora iekāpa lidmašīnā uz ASV, lai piedalītos "Golden Globe" balvu pasniegšanas ceremonijā, un lidojuma laikā centās padarīt sev galu ar līdzpaņemto tablešu kalniem, lieta palika nopietna. Pati O'Konora, sapratusi, ka tas nu ir par daudz, devās ārstēties uz psihiatrisko slimnīcu. Lūk šāds fons ir Šainedas O'Konoras astotajam studijas albumam "How About I Be Me (And You Be You)?", kura nosaukums tik ļoti runā pretī O'Konoras nedarbiem tviterī.



Jau no sākta gala, pat neskatoties uz fantastiskajām balss dotībām, O'Konoras karjeru lielā mērā veidoja skandāli, kuros viņa iesaistījās, patiesībā - radīja. Jau sākot ar 1992.gadu, kad viņa televīzijas tiešraidē publiski saplēsa Romas pāvesta Jāņa Pāvila II fotogrāfiju, protestēdama pret bērnu seksuālās izmantošanas gadījumiem katoļu baznīcā. Ar šo gājienu O'Konora ieguva ļoti daudzus "nedraugus". Taču septiņus gadus vēlāk tas viņai netraucēja kļūt par ordinētu mācītāju neatkarīgā katoļu baznīcas grupā. Oficiālā baznīca, protams, bija šokā. Tālākās peripetijas bija saistītas tīri ar privāto dzīvi. Uz laiku "kļuvusi par lezbieti", O'Konora pārdomāja un atkal gribēja meņģēties ar vīriešiem. Pagājušā gada 8.decembrī, dienā, kad viņai apritēja 45, O'Konora apprecējās ceturto un pagaidām pēdējo reizi. Izredzētais bija kāds 38 gadus vecs īrs Berijs Heridžs. Papildus "garšu" šī ziņa dod, ja zinām, ka šo vīru viņa atrada, ievietojot precību sludinājumu savā mājaslapā. Un ar šādām ziņām no O'Konoras privātās dzīves varētu vēl turpināt kādu brītiņu.

Tāpēc nav brīnums, ka pēdējos gados sabiedrības uzmanība vairāk bija pievērsta O'Konoras privātajai dzīvei, viņas muzikālo sniegumu atstājot otrajā plānā. Un nav brīnums, ka ziņa, ka kaut kur Londonā, O'Konoras bijušā vīra Džona Reinoldsa ierakstu studijā top jauns albums, daudziem paslīdēja garām kā ne tik interesanta. Taču albums tapa ierakstīts un izdots šā gada martā.



Aprakstīt plati "How About I Be Me (And You Be You)?" no vienas puses ir ļoti viegli, no otras - grūti. Un abos gadījumos iemesls ir - satriecošs albums! Laikam O'Konorai bija lemts iziet savus dzīves līkločus, lai mēs beidzot sagaidītu ko šādu! Šī ir visu laiku labākā O'Konoras plate! Šis ir šedevrs! Visprecīzāk to apraksta avīzes "The Evening Standart" ietekmīgais kritiķis Džons Aizlevuds, kurš pagājušā gada novembrī  bija klāt mazā O'Konoras koncertā Londonā, kurā viņa nospēlēja dziesmas no jaunā albuma: "Muguras smadzenes šaustošs un vēderu kņudinošs priekšnesums!"

"Es gribēju mainīt pasauli, bet es nevarēju pat nomainīt savu apakšveļu," rindas no Džona Grānta debijas albuma tituldziesmas "Queen Of Denmark", ko O'Konora iekļāvusi jaunajā platē, lieliski raksturo visa albuma noskaņu. Apziņu, ka nebūtu slikti apturēt visus karus, Āfrikas bērniem nodrošināt trīs ēdienreizes dienā un aizlāpīt ozona caurumu. Taču kāds gan lāpītājs var būt tas, kurš nespēj sakārtot to, kas atrodas rokasstiepiena attālumā no paša? "Reason With Me", "Old Lady", "I Had A Baby" - apmulsīs jebkurš, iedomājoties, vai tiešām šādas dziesmas var radīt tādu iekšēju pretrunu svaidīts cilvēks kā O'Konora? Izrādās, var. Un, iespējams, beidzot O'Konora ir radījusi dziesmas, kas ļauj viņai iznākt no Prinsa savulaik komponētās un viņas izpildītās "Nothing Compares 2 U" ēnas. Lai arī cik necilvēcīgi tas izklausītos, negribētos novēlēt O'Konorai pārāk mierīgas dienas, ja bez tām viņa spēj radīt ko līdzīgu šai platei.



Albuma vērtējums - viennozīmīgi augstākais iespējamais. Ja pašam sāk likties, ka pārāk jau nu bieži dalu 10/10, tad šī plate šādu atzīmi iegūst vispelnītāk. Nav pārāk daudz plašu, kuras negribas un negribas beigt klausīties dienām. O'Konoras "How About I Be Me (And You Be You)?" tāda ir!




Albuma vērtējums: 10/10
Citi vērtējumi:
Rolling Stone: 3/5


Rakstā izmantoti citāti un fragmenti no raksta "Zem ūdenskrituma" (žurnāls "Ir", Nr.12, 2012).

2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: