svētdiena, 2012. gada 20. maijs

Michael Kiwanuka - "I'll Get Along" (video), "Home Again" (2012, pilns albums)

Ir maijs, kas jau pamazām nosverās uz savi otro pusi, aizvien pietuvojot mūs ne tikai ikgadējai ceriņu ziedēšanai, bet arī starptautiskajam ākstību konkursam ar zīmīgo nosaukumu "Eirovīzija". Visi piekrīt - tas ir štrunts gatavais! Bet - visi skatās. Jo, citējot izplatītāko viedokli, "tas ir tramplīns jaunajiem mūziķiem, kas nodrošina starptautiskus panākumus". Bulšits absolūts! Kopš Latvija piedalās tajā marazmā, - kurš konkursa uzvarētājs, diez, ir kļuvis starptautiski veiksmīgs mākslinieks? Pirmajā mēnesī, divos, daži no viņiem kaut kur pagrozās, bet laiks visu saliek vietās - lai ilglaicīgi noturētos uzmanības centrā, jābūt kam vairāk par vienu izperētu dziesmu.

Šajā sakarā skaudīgu aci varam skatīties uz britiem - viņu raidsabiedrības "BBC" jauno izpildītāju konkurss "Sound Of " katru gadu ne tikai atklāj jaunus vārdus, bet arī nodrošina tiem spīdošu karjeru pēc tam. Pirmais konkurss noritēja 2003.gadā, tajā uzvarēja reperis "50 cent". Labi, pirmie kucēni jāslīcina. Bet jau 2004.gadā laurus plūca šobrīd uz Latviju stūrējošie "Keane", 2005.gadā "Depeche Mode" pēdējā Rīgas koncerta iesildītāji "The Bravery", bet 2008.gadā Nr. 1 bija visu laiku pasaulē visvairāk pārdotā albuma "21" autore Adele! Šogad konkursā "Sound Of 2012" nepārspēts palika britu mūziķis Maikls Kivanuka.

Pēc vaibstiem spriežot, protams, iezogas prātā doma, ka ne jau paaudžu paaudzēs Kivanukas dzimta bijusi Anglijā pārstāvēta. Patiesībā viņa saknes un vecāki nāk no Ugandas. Bēgot no tur pastāvošā diktatora Amina režīma, pāris nonāca Apvienotajā Karalistē, kur pasaulē nāca arī viņu dēlēns. 24 gadus vecais Kivanuka ar mūziku nodarbojas jau no pusaudža gadiem, piedaloties citu grupu un mūziķu ierakstu sesijās kā ģitārists. Bet, sapratis, ka var arī dziedāt, un darīt to labi, viņš uzsāka solokarjeru. Jau iepriekšminētā Adele apstiprināja Kivanuku par savas 2011.gada koncerttūres iesildītāju, un, šķiet, ņemot vērā Adeles prātam neaptveramo popularitāti, pat klibs suns, pirms viņas uznāciena uz mutes ermoņikām nospēlējot "Billie Jean", kļūtu populārs vienā mirklī! Kaut gan - tāds suns "Youtube" vietni no pārapmeklētības uzkārtu tāpat... Bet nu doma skaidra.

"Home Again" ir Kivanukas debijas plate - tā klajā nāca šā gada pavasarī. Pašmājās tā spēja pakāpties līdz 4.vietai albumu topā, bet ASV labākais sasniegums ir 120.vieta... Bet, ņemot vērā, kādas dziesmas prevalē jeņķu topos, tas ir tikai loģiski - Kivanuka patiešām rada Mūziku. Albuma desmit dziesmas ir klasiskas soulmūzikas, popa un orķestra mūzikas kokteilis. Tieši stīgu instrumentu partijas, kā arī pūšamie instrumenti "Home Again" padara par īpaši baudāmu plati. Un jā, viņu kaut kādā veidā (ļoti, jāatzīst gan, dīvainā) var salīdzināt ar Adeli - arī Kivanuka katru savu stāstu izstāsta, liekot visu citu nolikt malā un klausīties un klausīties, un klausīties. Vien Adelei gan, godīgi sakot, tas viss sanāk kaut kā emocionālāk. Bet Kivanukam tas ir piedodams - šis ir viņa pirmais albums un, otrkārt, viņš taču tomēr ir vecis!...






Papildus resursi:

Foto raksta ievadā no www.be.com.

2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: