sestdiena, 2012. gada 19. maijs

"Roxette" - "Travelling" (2012, albuma apskats)

Ja 20 gadus atpakaļ tu neklausījies un nefanoji par "Roxette" un "Scorpions", biji ciema nūģis. No otras puses, īpaši džeku kompānijās, būt tam, kas, izdzirdot zviedru dueta dziesmas "Spending My Time" pirmās taktis, paceļ gaisā aizdegtas šķiltavas, varēja beigties ar apvainojumiem "mīkstumā". Tāpēc, būsim jau nu godīgi, "Roxette" klausījās visi - cits, drosmes vai aklas pielūgsmes pārņemts, publiski, bet pārējie - mājās zem segas, lai nākamajā dienā smīkņātu par pirmajiem.



Zviedru duets, kas sastāv no Pēra Gesles un Marijas Frīdriksones, kopā ar savulaik leģendāro četrinieku "ABBA", ir vaininieki vispārpieņemtam uzskatam, ka Zviedrija ir pasaules popmūzikas lielvalsts, kā tumšs mākonis nosedzot visus pārējos zviedru amata brāļus, starp kuriem ir visnotaļ apbrīnojama talanta turētāji. Bet šoreiz  - tieši par "Roxette".

Pagājušā gadā apritēja vesels ceturtdaļgadsimts, kopš abi, ja tā varētu teikt, - jaunieši, braši soļo pa pasaules popmūzikas skatuvēm. Protams, dueta slavas laiks bija deviņdesmito gadu sākums - kad 1993.gada vasarā strādāju tirgū par tualetes papīra pārdevēju, man blakus allaž tirgojās vīrs, kura nodarbi mūsdienu jaunatne droši vien varētu pielīdzināt aizvēsturiskam mitoloģijas fenomenam, - viņš tirgoja skaņu ierakstus audiokasetēs! Un tajā gadā visi viņam prasīja tikai divas kasetes - šlāgeri, ko toreiz zināju no galvas, bet tagad vairs neatceros, un tajā laikā jauno "Roxette" albumu "Tourism", kas gan bija iznācis jau gadu iepriekš. Bet nevajag aizmirst, ka tajos laikos bija tikai normāli, ja "jaunums" citur pasaulē un "jaunums" Latvijā bieži bija sastopams ar ļoti lielu laika intervālu. Un tajā vasarā, no tirgus kaimiņa skandām atklausījies to "Roxette" gluži līdz vēmienam, nolēmu vairs "šitos mīkstos" neklausīties. Bet kaut kā dzīvē sanācis, ka šis ir viens no tiem miljons solījumiem sev, ko neesmu pildījis.

Ņemot vērā visu augstākminēto, nav nekāds brīnums, ka nenoturējos un nolēmu paķidāt arī nupat iznākušo "Roxette" devīto studijas plati "Travelling", kuras apakšnosaukums ir "Dziesmas no studijām, skatuvēm, viesnīcu numuriņiem un citām dīvainām vietām". Īpaši intriģējošs albums likās, ņemot vērā, ka "Travelling" ir nosaukts vēl arī par "Torurism 2" un ka tas ir domāts kā turpinājums manu pusaudža darba dzīvi kuplinošajai 1992.gada platei "Tourism".



Kas tad ir mainījies - no tā laika līdz šim? Nekas! Pilnīgi nekas! Protams, Pēram un Marijai ir vairāk krunku - kā jau mums visiem, bet citādi pat vizuāli viņi ir gluži kā pirms gadiem divdesmit, protams, izņemot baisās tā laika frizūras. Ņemot rokā "Travelling", nebija pilnīgi nekādu šaubu par to, kas sagaida tuvāko 54 minūšu laikā - izslavētais zviedru pops, pie kam - vislabākās raudzes. Neskatoties uz salīdzinoši neseno Marijas likteņa kūleni - 2002.gadā pēc samaņas zuduma vannasistabā viņai tika diagnosticēts smadzeņu audzējs, kas vēlāk veiksmīgi izoperēts - tas, ko mēs dzirdam no zviedru dueta, patiešām ir sava veida atgriešanās 1992.gadā. Un, neskatoties uz to, ka abiem ir jau 53 gadi, viņu rādītais piemērs iedvesmo visus, kas uzauguši ar "Roxette" fonā, iemācīties novecot kā to dara viņu elki.

Tomēr, lai arī cik drillētu albuma jaunās dziesmas, kas ir vieglas, melodiskas, vārdu sakot, - īsteni "roksetiskas", sirds vai salto apmet brīdī, kad atskan albumā iekļautā "It Must Have Been Love" 2009.gadā ierakstītā versija, - tur nu nekā nevar sev padarīt! Jāmeklē vien šķiltavas, jāizstiepj rociņās un vismaz uz četrām minūtēm un 17 sekundēm jāatgriežas tur, no kurienes liela daļa no mums nemaz nevēlētos atgriezties atpakaļ. Plate"Travelling" ir kā mūsdienās rakstīts ceļvedis deviņdesmito sākuma popmūzikā - bez pārsteigumiem, atklājumiem, bet ļoti bagātīgām emocijām, ko sniedz atmiņas.






Albuma vērtējums: 7/10


2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: