sestdiena, 2012. gada 26. maijs

Ron Sexsmith - "Long Player Late Bloomer" (2011, albuma apskats)

Ja tiktu nodibināta biedrība "Nost ar latviešu gaumes degradētāju "Latvijas Radio 2"!", es pat būtu gatavs darboties tās vadības struktūrās - tik pārliecināts par šādu taisnību es esmu! Taču, sākot klausīties šodienas stāsta varoņa Rona Seksmita jaunākās plates "Long Player Late Bloomer" pirmos akordus - dziesmu "Get In Line" - tieši šī sasodītā radiostacija ienāca prātā. Šķita, ka tūlīt, tūlīt atskanēs "Apvedceļa" "Zemenes"! Un dies' liecinieks, ka jau pastiepās rociņa, lai šo plati "noņemtu no trases". Taču tā, par laimi, izrādījās tikai mirkļa ilūzija, kuras veiksmīga pārvarēšana atver brīnišķīgu albumu.



Rons Seksmits ir 48 gadus jauns kanādiešu komponists un dziedātājs no Toronto,  un "Long Player Late Bloom" ir viņa divpadsmitā studijas plate, kas klajā nāca pagājušā gadā. Vīrs, kurš dzīvo mūzikā, - tā varētu nosaukt Seksmitu, ņemot vērā, ka savs ansamblis viņam bija jau četrpadsmit gadu vecumā. Seksmita elki bija, un droši vien ir joprojām, Pols Makartnijs, Elviss Kostello, Rejs Deiviss un citi.

Ja jebkurā auditorijā liktu pacelt rokas tiem, kas zina tādu Ronu Seksmitu, varu likt galvu ķīlā, nebūtu nevienas rokas. Un tas ir nedaudz negodīgi pret šo vīru, jo savu debijas plati "Grand Opera Lane" viņš izdeva jau 1991.gadā. Seksmits savus panākumus kalis neatlaidīgi, ilglaicīgi, taču tāda vispasaules popularitāte un atpazīstamība iegūta diemžēl nav.



Neskatoties uz pirmo akordu izraisītajām mirāžām, "Long Player Late Bloom" izrādījies ļoti labs albums. Seksmits tiek ielikts folkpopa rāmī, kas ir visnotaļ precīzs viņa mūzikas raksturojums. Pie mums viņš pilnīgi mierīgi varētu startēt šlāgeraptaujā pa "Pirmo Rīgu", taču, domāju, augstas vietas negūtu - Seksmita mūzika tai ir par smalku un gudru. Tajā pašā laikā tā ir ļoti viegla - viņš burtiski spēlējas ar klausītāju, pats slīgstot no tā labsajūtā.

Patiesībā, klausoties plati, var pieķert sevi pie domas, ka tas, kurš dzied, ir Maikls Bublē vai Džeimijs Kallums - Seksmita balss ir burtiski šo divu jaunekļu balss imitācija. Ne velti kanādietis pārsvarā gozējas pieaugušās auditorijas ("adult") radiostacijās - viņa mūzika ir nobrieduša cilvēka skatījums uz dzīvi un lietām. Un katram, kam tuvi vecā kaluma meistari, piemēram, tas pats Makartnijs (arī viņa balss intonācijas dzirdamas vai katrā dziesmā), šo Rona Seksmita plati noteikti jāiegādājas vai vismaz jānoklausās.



Albuma novērtējums ir teju maksimālais, jo Seksmits spēj radīt "ticamības momentu" tam, ka viņš pats ar sirdi un dvēseli ir tajā, ko dara un ko rāda citiem. Spēcīgs albums "Adult Contemporary" kategorijā - pamatīgs, izsvērts un konservatīvi tradicionāls.



Albuma vērtējums: 9/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5

Noklausies un iegādājies plati legāli!

2012, www.musicstories.lv








Nav komentāru: