sestdiena, 2011. gada 2. jūlijs

Neil Diamond - "Dreams" (2010) (albuma apskats)

Šogad janvārī viņam palika apaļi septiņdesmit. Viņš ir pārdevis vairāk kā simts miljonu savu albumu kopijas visā pasaulē, un viņa vārds tiek ierindots starp tādiem grandiem kā Eltons Džons, Rods Stjuarts, Džo Kokers un Toms Džons. Nīls Daimonds joprojām ir aktīvs. Viņa 2010.gada plate "Dreams" gan ir vairāk citu komponistu daiļrades retrospekcija.



Daimonda trīsdesmit pirmā studijas plate "Dreams" ir koverversiju albums. Izņemot viņa paša komponēto "I'm Believer", pārējās ir vairāk vai mazāk pazīstamas dažādu citu komponistu dziesmas, piemēram, Džona Lenona un Pola Makartnija, Džima Vīzerlija, Leonarda Koena un citu. Šis ir kārtējais leģendāra mūziķa veltījuma albums savām bērnības un jaunības dienu ietekmēm - dziesmām, ar kurām viņš uzaudzis un kas veidojušas viņu par to, kas viņš ir. "Es ilgi sapņoju par albumu ar labākajām roka ēras dziesmām," par plates "Dream" tapšanas vēsturi stāsta pats Daimonds. Viņš aizvien biežāk savā Losandželosas ierakstu studijā sāka niekoties ar pāris kolēģiem, iespēlējot dziesmas, kas viņiem allaž patikušas. Līdz tapa albums. "Es nemaz necentos kopēt šo dziesmu oriģinālos izpildījumus, es vienkārši priecājos, ka šādas dziesmas ir," atzīst Daimonds, un viņš nemelo. Albumā vairākām dziesmām ir visnotaļ oriģināls izpildījums vai aranžējums kā, piemēram, Koena "Hallelujah" piedziedājums - mazliet neparasts, pirmajās klausīšanās reizēs dīvains, bet pēc tam visnotaļ interesants.



Nīls Daimonds dzimis 1941.gada 24.janvārī Ņujorkas Brūklinā (ASV) krievu un poļu ebreju imigrantu ģimenē. Muzikālo karjeru viņš sāka pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, kopā ar savu skolasbiedru un draugu Džeku Pārkeru izveidojot duetu "Neil and Jack". Viņi izdeva pāris singlus, kuri patika viņu mammām un vēl dažiem radiem, tāpēc, neguvuši lielākus panākumus, abi devās katrs savā virzienā. Daimonds kā solo mākslinieks 1966.gadā izdeva savu debijas plati "The Feel of Neil Diamond", ko ārpus ASV vispār neviens neievēroja un arī pašās ASV to novērtēja ļoti minimāli. Mazliet labāki panākumi bija Daimonda pēc gada izdotajai platei "Just for You", bet arī nekas īpašs. Pirmos vērā ņemamos panākumus Daimonds gūst ar 1969.gada plati "Brother Love's Travelling Salvation Show", ko vēlāk pārdēvē par "Sweet Caroline", - tā ASV iegūst Zelta diska statusu.



"Sākumā es spēlēju un dziedāju šīs dziesmas viens pats," arī par Lenona un Makrtnija dziesmu "Blackbird" saka Daimonds. Līdz viņš saprata, ka vajag papildspēkus, piesaistot vēl pāris mūziķu, ierakstu inženieru un aranžētāju, un visi savu darbu izdarījuši lieliski. Lenona un Makartnija vispopulārāko dziesmu "Yesterday" iesākumā pat nevar atpazīt. Daimonda komanda ir labi pastrādājusi. Tam par apliecinājumu ir arī viens no labākajiem līdz šim dzirdētajiem Džima Vīzerlija dziesmas "Midnight Train To Georgia" ieskaņojumiem.



Nīls Daimonds ir viens kārtīgs mūzikas dinozaurs, šī teiciena vislabākajā nozīmē. Sācis savu karjeru pirms piecdesmit gadiem, viņš joprojām ir aktuāls. Viņš uzstājas gan "American Idol" šovos, gan izdod plates, kurās ne uz mirkli nenodod savu mīlestību uz mūziku, kura viņam ir tuva. Viņš nepadodas modernajam, un vienmēr, iegādājoties Nīla Daimonda plati, ikviens zina, ko viņš no tās sagaidīs. Iespējams tāpēc Daimonds bijis aktīvs un pieprasīts visus šos gadus. Un varbūt, iespējams, tieši tāpēc viņa vislabāk novērtētā plate ir nākusi tik ilgi - četrdesmit divus gadus pēc savas debijas plates, ar 2008.gada albumu "Home Before Dark" Daimonds nolika uz ausīm gan ASV, gan Apvienotās Karalistes, gan daudzu citu valstu topus. Un šī plate "Dream" lai Daimondam kalpo par atspērienu jauniem panākumiem, un tādu noteikti būs. Jo kā albuma grāmatiņā saka pats Daimonds: "Paldies [ierakstu kompānijai] "Columbia Records" par doto iespēju (starp maniem pašsacerētiem albumiem) realizēt sapni par šādu albumu." Tātad Daimondam albumu būs vēl.



Albuma vērtējums: 6/10

Citi vērtējumi:
Allmusic.com: 3/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: