sestdiena, 2011. gada 30. jūlijs

James Blunt - "Some Kind of Trouble" (2010, albuma apskats)

Aptuveni piecus gadus atpakaļ varēja slēgt, kuru radiostaciju vai mūzikas TV kanālu gribi, - visur priekšā acīs raudzījās smiltiņās sēdošais un kapucē tērptais Džeimss Blants, kurš nenoguris apgalvoja, ka "tu esi brīnišķīga". "You`re Beautiful" taranēja valstu topus, Īrijā sasniedzot pat četrpadsmitkārtīgu (!!!) platīna statusu. Likās - re, atkal kāds viena hita meistars. Bet nekā - Blanta trešā plate "Some Kind Of Trouble" pierāda, ka "You`re Beautiful" bija tikai ieskrējiens slavas un panākumu kalnā.



Jau albumu ievadošā dziesma "Stay The Night" dod spēcīgu triecienu - kā ar mēli aplaizot 220 voltu rozeti. Kas noticis? Kur palicis liriskais, romantiskais un visādi citādi pūkainais Blants?! Vai tiešām vairs nebūs "You`re Beautiful" un "Goodbye My Lover" tipa līdzi gaudojamās dziesmas? Ko beigu galā tad sabalsos kā populārākās bēru dziesmas, jo "Goodbye My Lover" kādā aptaujā Apvienotajā Karalistē tika atzīta par vispiemērotāko dziesmu, uz mūžu atvadoties no sev mīļa cilvēka. Taisnības labad gan jāatzīst, arī "AC/DC" "Highway To Hell", šķiet, bija piecniekā. Bet tagad ne par to, tagad par Džeimsu Blantu.

"Dziesma "You`re Beautiful" kaut ko [emocionāli] nozīmēja man, bet pārsvarā cilvēki to dziedāja, kad bija piedzērušies," par savu lielāko grāvēju ne bez aizvainojuma saka Blants. "Pēc pēdējās koncerttūres es mēģināju komponēt pie klavierēm, līdz secināju, ka es pārsvarā rakstu skumjas dziesmiņas par sevi. Man vajadzēja no tā visa tikt ārā, un jaunā albuma dziesmas jau ir daudz optimistiskākas."



Ar Džeimsu Blantu ir interesanti - daudzi saka, ka viņu neklausās, ka viņš ir prasts. Tajā pašā laikā, izdzirdot kādu populāru Blanta meldiņu, saspicē ausis un klausās. Jo Blants ir sasodīti lipīgs. Mūzikā. Debijas platē "Back to Bedlam" visas pārējās dziesmas, būsim godīgi, aizēnoja "You`re Beautiful", un tieši tāpēc Blanta otrais albums "All the Lost Souls" (2007) tika gaidīts ar aizturētu elpu - tas turēs līdzi pirmajam vai nē? Turēja! Un kā vēl turēja! Ar pārdošanu varbūt nevaicās tik labi kā ar debijas plati, bet pārliecība, ka Blants nav vienas dziesmas vai albuma mākslinieks, bija dziļi nostiprināta. "1973", "Same Mistake", "Carry You Home" - tie tikai daži no šī albuma grāvējiem.

Blanta dzīves gājums arī ir visnotaļ interesants. Šobrīd 37 gadus vecais Blants dzimis Anglijas pilsētā Tidvortā, bet bērnību viņš pavadījis daļēji arī Vācijā un Kiprā, jo viņa tēvs bija Apvienotās Karalistes Gaisa spēku pulkvedis. Te arī izskaidrojums Blanta interesei par lidmašīnām un lidošanu - savu lidotāja licenci viņš ieguva jau 16 gadu vecumā! Pēc vidusskolas Blants iestājās Bristoles Universitātē, kur viņa mācības apmaksāja valsts armija. Tad nu pēc tās beigšanas vismaz četri gadi Blantam bija jāpavada aktīvajā dienestā. 1999.gadā viņš NATO spēku sastāvā devās uz misiju Kosovā. Lai atgūtu dvēseles līdzsvaru vietā, kur cilvēka dzīvībai visai liela vērtība nav, Blants tanka ārpusē pie korpusa drošā vietā bija piestiprinājis savu ģitāru un ik reizi, kad bija tāda izdevība, to spēlēja. Tieši šādos apstākļos sāka dzimt plate "Back to Bedlam" un īpaši dziesma "No Bravery". Bet šī ir līdzīga no jaunās plates - dziesma "If Time Is All I Have"



Bet nu - atpakaļ pie jaunākās Blanta plates. Tās spēks šoreiz ir enerģijā un dziesmu daudzpusībā. Nav jau tā, ka visas albuma "Some Kind of Trouble" četrpadsmit (dažās versijās - piecpadsmit) dziesmas ir jestri rociņu sišanas ritmi. Tur ir arī apcerīgākas dziesmas. Piemēram, "Best Laid Plans" ir tāda dziesma! Nu tāda dziesma! To klausoties, brīžiem liekas, ka ķermenis un pēdas paceļas virs zemes. Ar nosacījuma, ka neesi pakāries.



Plati "Some Kind of Trouble" iesaku! Un ne jau tāpēc, ka tā reiz būs šī gadsimta labāko plašu tūkstošniekā, bet tāpēc, ka, sit mani nost, Blants raksta satriecoši labu mūziku un, galvenais, no sirds. Es arī nekaunos atzīt, ka manā kolekcijā ir visas Blanta plates, bet, piemēram, no "Pink Floyd" tikai divas. Es pat varu dažreiz paklausīties Lauri Reiniku vai Kombuļu Inesi, ja vien redzu, ka tas, ko viņi dara, nāk no sirds. Blantam nāk. Un tieši tāpēc - rekomendēju!

Nu labi, par to Reiniku samuldējos, bet Inesi klausos. Katru dienu. Divas reizes. Bez skaņas.



Albuma vērtējums: 8/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 3,5/5
Daily Mirror: 2,5/5
Los Angeles Times: 2/4
PopMatters: 3/10

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: