sestdiena, 2011. gada 16. jūlijs

"Elbow" - "Build A Rocket Boys!" (2011, albuma apskats)

Ar angļiem "Elbow" ir gluži kā man draugs nesen izteicās par ceļojumu uz Kuldīgu: "Tu braukā apkārt un riņķī pusi dienas, līdz atrod īsto spraugu, lai tiktu līdz vietai, kurā jānokļūst!" Toreiz es viņam teicu, ka tas ir gluži tāpat kā ar sievietēm, bet tagad varu papildināt, ka tieši tā ir arī ar grupu "Elbow" - visi runā, cik tā laba, tu klausies, klausies vienreiz, otrreiz - nepaņem. Pēc trešās tavā priekšā burtiski atveras "Elbow" klēpis un tu spēj saprast, kāpēc ir bijis jānodzīvo līdz šai platei - albumam "Build A Rocket Boys!".



"Elbow" vēsture ir solīda - tās līderis Gajs Gārvejs un ģitārists Marks Poters kopā sāka spēlēt sešpadsmit gadu vecumā, tas bija 1990.gadā. Pēc laiciņa viņiem pievienojās basists Pīts Tērners un bundzinieks Ričards Džaps, un tā tapa apvienība "Mr.Soft", ko vēlāk pārdēvēja vienkārši par "Soft". 1997.gadā puiši pārdēvēja grupu par "Elbow", ietekmējoties no TV seriāla "The Singing Detective", kuras viens varonis filmā teica, ka vārds "elbow" (elkonis) angļu valodā ir viens no jūtīgākajiem, nevis pēc definīcijas, bet pēc sajūtām, kā to pasaka... Var jau būt. Bet tad arī tik pat labi grupu varēja nosaukt par "Groin".



"Build A Rocket Boys!" ir "Elkoņu" piektais studijas albums, kurš seko aiz kritikas ļoti labi novērtētās 2008.gada plates "The Seldom Seen Kid" (lai atceramies kaut vai dziesmu "One Day Like This"). Jaunā plate ir veltījums Gārveja bērnībai - katra dziesma, katrs pants, pat vāciņa noformējums un, protams, nosaukums, kas pierāda - puikas, neatkarīgi no tā, kurā pasaules nostūrī dzīvo, zināmā vecumā noteikti grib kļūt par kosmonautiem, bet meitenes - par ārstiem un aktrisēm. Izņemot dažas Āfrikas valstis - tur visi grib kļūt par prostitūtām.



Klausoties plati, bez gala var sev jautāt, ar ko "Elbow" var salīdzināt. Gārvejs kaut kā neapzināti asociējas ar Moriseju - izskata, dziedāšanas stila dēļ. Bet nekas nav dzirdēts, ka viņš kā Morisejs publiski un asi protestētu pret vaļu medībām, tādējādi laupot sutinātu vaļu māšu klitoru cienītājiem viņu iecienīto delikatesi. Otru brīdi man likās, ka "Elbow" varētu būt kādas reliģiskas draudzes ansamblis, jo viņu mūzika ir ļoti noslēgta - tā nepielaiž klāt katru, bet, kam tas izdevies, visu atlikušo mūžu maksā tai desmito tiesu (pērk un klausās grupas plates). Bet kā ir īstenībā? Kas ir "Elbow" šarms? Noklausies plati "Build A Rocket Boys!", un tu sapratīsi. Ja nesapratīsi, tev jāmeklē cita reliģija. Mēs savu jau esam atraduši!



Albuma vērtējums: 8/10
Citi vērtējumi:
The Telegraph: 5/5
Q Magazine: 4/5
The Independent: 4/5
NME: 8/10
Clash Music: 8/10
The Guardian: 4/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: