piektdiena, 2011. gada 29. jūlijs

Jonathan Johansson - "Aldrig Ensam", "Blommorna", "En hand i himlen" (video, audio, dziesmu liste)

Katram cilvēkam reizi pa reizei gribās atgriezties pagātnē; laikos, kad varēja uzvilkt bikses, kas šodien neietu pat uz vienas ciskas, laikos, kad likās - ibio pesso, dzīve ir tik skaista, un tā tikai sākās! Mūsu paaudzei tie ir deviņdesmitie pašā sākumā, kad nebija mobilo telefonu un interneta, un tieši tāpēc viss, kas parādījās, bija jo vērtīgāks. Tieši tur atgriezos, uzskrienot jaunajam zviedru talantam Džonatanam Johansonam; atgriezos laikos, kad pār mūsu pumpainajām, pubertātes nomocītajām dvēselēm valdīja deviņdesmito gadu mēģinājums ar rokām un kājām turēties pie astoņdesmitajiem, ko īstenoja, piemēram, "Alphaville" un vācu sintezatoru grupa duets "Twins".

Katram savas asociācijas, bet manējās, klausoties Johansonu, bija tieši tādas - ja "Alphaville" sekotu līdzi laikam sekmīgāk kā viņš to dara šobrīd, izklausītos akurāt kā jaunais zviedrs. Vispār Zviedrijai tā "ABBA" un "Roxette" būšana nav nākusi par labu - visi allaž, kā piemin zviedru mūziku, acis nepamirkšķinājuši, šos divus nosauc un, sliktākajā gadījumā, sāk pat dungot "Mama Mia" vai "Sleeping In My Car", un labi, ja vēl dungotājam ir balss. Bet patiesībā Zviedrija ir pilna labu mūziķu, un viņi nav tikai saldenā popa pārstāvji. Johansons tam ir pierādījums. Asociācijas ar astoņdesmitajiem rodas bagātīgās sintezatoru klātbūtnes dēļ, bet aranžējumi (gan vokāla, gan mūzikas) ir vairāk kā mūsdienīgi.

Pēc profesijas sociālais darbinieks Johansons no Malmes pilsētas 2006.gadā debitēja mūzikā ar dziesmu "OK, Give Me Hours" zviedru valodā; toreiz viņa projektu sauca "Jonathan Och Hjältar" ("Džonatans un Varoņi"). 2009.gadā jau ar paša vārdu viņš laida klajā savu debijas plati "En hand i himlen" ("Rokas debesīs"), kuras spožums un posts bija grupas "Tears For Fears" dziesmas "Everybody Wants to Rule the World" zviedru versija. Spožums tāpēc, ka versija ir laba, bet posts - tā aizēnoja paša Johansona sacerētās albuma dziesmas, kuras ir, pat varētu teikt, ne par kapeiku sliktākas. Varbūt par otrādi.

Šā gada rudenī gaidāma zviedra otrā plate. Pirmais vēstnesis no tās "Blommorna" jau pasaulei parādīts, to aicinu ievērtēt arī zem šī raksta. Tāpat kā video līdz šim lielākajam Johansona panākumam - dziesmai "Aldrig Ensam", bet tūlīt aiz tās dziesmu liste "En hand i himlen" dažādām versijām katram dvēseles stāvoklim un noskaņojumam.





Jonathan Johansson - En hand i himlen by HYBRIS

Papildus resursi:
http://www.myspace.com/jonathanojohansson

Foto raksta ievadā no Džonatana Johansona profila portālā "MySpace".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: