sestdiena, 2011. gada 9. jūlijs

"Kid Rock" - "Born Free" (2010) (albuma apskats)

Roberts Džeims Ričijs jeb "Kid Rock", kurš šogad nosvinēja apaļu četrdesmit gadu jubileju, pēc skata un skatuves vārda, šķiet skarbs roka vecis. Bet vai tā ir? Viņa jaunā plate "Born Free" par to liek šaubīties...



Ričijs dzimis un bērnību pavadījis Mičigānā (ASV), tur viņa vecākiem piederēja zirgu ferma, kuriem krēpes ķemmēja un kuru "ābolus" ilgu laiku vāca arī viņš pats. Daudz runājis ar zirgiem, bet nesaņēmis viņu atbildes uz saviem jautājumiem, acīmredzot, Ričijs ar laiku sāka arī šīs atbildes pats sev sniegt. Un šī runāšanās ar sevi noveda pie puikas intereses par repu. Bez tam viņš bija sajūsmā no kustībām, kas rodas, ja cilvēks pārdozē caurejas zāles, jeb, kā to oficiāli dēvē, - breika dejām. Vidusskolā Ričijs kā dīdžejs spēlēja alus vakarus, bet vēlāk Mount Klemensas pilsētā kādā pagrabā uzstājās par trīsdesmit dolāriem vakarā. Tieši šajā pagrabā viņš ieguva savu skatuves vārdu "Kid Rock" pēc tam, kad publiku bija sajūsminājusi "tā baltā bērna deja" ("that white kid rock"). Daļa no "Kid Rock" jaunā albuma (lielākā daļa) gan breika deju grīdām nederēs, bet Mazpisānu kultūras namā notiekošo līnijdeju vakariem pilnīgi noteikti - arī kopdarbs ar kantrī dziedātāju Martinu Makbraidu "Care".



Atzīšos, man "Kid Rock" vienmēr asociējās ar Pamelu Andersoni, jo tieši ar viņu Ričijs 2002.gadā saderinājās, tad saderināšanos atsauca, bet 2006.gadā pēkšņi tomēr abi apprecējās, jo Andersone esot stāvoklī, bet piecus mēnešus vēlāk abi šķirās. Štrunts par to precēšanos, bet gadus atpakaļ bija liela jezga, jo interneta vietnēs bija noplūdis video, kurā redzama abu balodīšu kaislīga mīlas nakts. Kurš ko tur nopludināja (te es domāju par video), laikam jau nenoskaidroja, bet nu, klausoties, kādas dziesmas albumā "Born Free" saspēlējis Ričijs, ir skaidrs - gan jau kādā kaislīgākā mirklī viņš starp tām Andersones cisternām to galvu ir saspiedis. Varbūt tieši tāpēc viņš slavē Dievu par to, ka tas izgudrojis sestdienas, jo tad droši vien viņam vajadzēja spēlēt koncertos, nevis mājās guļamistabā dauzīt galvu.



Vispār Ričijs mūzikā ir plaša profila speciālists - no roka līdz repam. Un tieši tāpēc ir grūti noorientēties viņa vietā mūzikas stilu klasifikatorā. Laikam jau tā ir iespējams tikai Amerikā - reizi kļūsti slavens (kaut vai ar Pamelas lejkannām) un tālāk jau publikai ir vienalga, ko tu uz skatuves dari. Savu pirmo plati " Grits Sandwiches for Breakfast" "Kid Rock" izdeva tālajā 1990.gadā. Tam topu tabulās praktiski nebija nekādu panākumu. Vēl mazāku publikas atsaucību guva divas viņa nākamās plates - "The Polyfuze Method" (1993) un "Early Morning Stoned Pimp" (1996). Lūzuma punkts bija 1998.gada plate "Devil Without a Cause", kas ASV albumu topā uzkāpa līdz ceturtajai vietai, nopelnot šajās valstīs vienpadsmit (!!!) Platīna diska statusus. Bet "Kid Rock" triumfs bija plate "Rock N Roll Jesus" (2007) - ASV albumu tops šī priekšā kapitulēja. Jaunajai "Born Free" platei tik labi vairs neiet, bet topa piekto vietu tā tomēr spējusi sasniegt. Iespējams, pateicoties virknei viesmākslinieku - nu kaut vai ASV nemirstīgi populārajai Šerilai Krovai dziesmā "Collide".



To, ka Ričijam ir gana daudz pašapziņas, varētu pat teikt, harizmas, noliegt nevar. Viņš regulāri iekuļas kādās nepatikšanās, kur neatņemama sastāvdaļa ir policija, viņam patīk ārišķības - apģērbā, auto izvēlē, iespējams, arī attiecības (Pamela, piedod, ka mēs te atkal padomājām par tevi!). Bet Amerikā un citviet pasaulē viņu mīl, viņa plates pērk, tas nozīmē - viņš sevi pasniedz un visu dara pareizi! Un, par cik no "Kid Rock" plates "Born Free" neko īpašu negaidīju, grūti sajūtas šobrīd nosaukt par vilšanos. Drīzāk par izbrīnu, kam patiesībā arī nevajadzētu būt. Jo dīvaina likās šī kantrī pārliekā klātbūtne albumā, tajā pašā laikā - tā taču ir Amerika, pie zirgiem pavadītā bērnība - vislabākā augsne kantrī un līnijdejām!

Noslēdzot gan jāatzīst, lai ko un kā Ričijs cenšas izrādīt un izrādīties, nevar noliegt, ka mūziku viņš mīl. Un tā viņam padodas. Ko lieki piebilst viņa paša sacītajam par "Born Free" plati: "Ja tas izskatās labi, tu to redzēsi. Ja tas izklausās labi, tu to dzirdēsi. Ja tas ir pareizi virzīts tirgū, tu to nopirksi. Bet... ja tas ir īsts, tu to jutīsi." Novēlu katram sajust savu Pamelu!... Nē, atvainojos, "Kid Rock"!



Albuma vērtējums: 5/10
Citi vērtējumi:
Allmusic.com: 4,5/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: