sestdiena, 2011. gada 23. jūlijs

Josh Groban - "Illuminations" (2010, albuma apskats)

Vecums nenāk viens, tā droši vien nākas secināt katram, kurš aizvien biežāk no rītiem pamostas vēlāk, nekā vajadzējis aiziet pačurāt, un katram, kurš, neko nesajēdzot no klasiskās mūzikas, sācis to klausīties un atzinis par labu esam. Uz šādiem cilvēkiem mūzikas industrija šobrīd strādā jo naski. Tikai resnu vīru ar tauriņiem un frakā vietā aizvien biežāk parādās jauni puikas un meitenes, un naudas pelnīšana var sākties! Džošs Grobans ir viens no daudzajiem šādiem projektiem, un viņam ir jauna plate - "Illuminations".



Džošuā Vinslovs Grobans šobrīd ir trīsdesmit gadus vecs un visai veiksmīgs amerikāņu dziedātājs, komponists, aktieris un mūzikas producents. Dzimis Losandželosā (ASV) skolotājas un uzņēmēja ģimenē, Grobans dziedātāja karjeru uzsāka, mācoties septītajā klasē - skolas kabarē vakarā mūzikas skolotāja likusi viņam nodziedāt dziesmu "S'wonderful", un kopš tā laika muzikālā aktiermāksla Grobanam kļuva jo iemīļota lieta.



Septiņpadsmit gadu vecumā Grobans sāka strādāt ar vokālo skolotāju un producentu Deividu Fosteru, kura kontā ir sadarbība ar tādām zvaigznēm kā Maiklu Bublē, "The Corrs", Braienu Ādamu un daudzām, daudzām citām. Nokļuvis attiecīgajā kompānijā, Grobans, protams, sāka gatavot savu debijas plati. Tā iznāca 2001.gadā un nesa viņa vārdu. Kanādā, ASV četrkārtīgs platīns, Apvienotajā Karalistē zelts - tāda bija šī albuma bilance. Jauna zvaigzne bija dzimusi.



"Illuminations" ir Grobana piektā studijas plate. Tā tapusi interesantā kombinācijā ar producentu Riku Rubīnu, kurš slavenas palīdzējis padarīt tādas grupas kā "Slyer", "Red Hot Chili Peppers", "Linkin Park" un citas. Būtiska lieta, kas atšķir Grobanu no citiem šāda stila šobrīd populāriem māksliniekiem, ir tā, ka lielāko daļu dziesmu sarakstījis pats Grobans. Vai arī darījis to kopā ar citiem, piemēram, Rufus Vainraitu. Ir arī citu komponistu dziesmas, piemēram, Nika Keiva "Straight to You".

Josh Groban - Straight to you

Powered by mp3skull.com

Jaunā plate gan panākumu ziņā atpaliek no priekšgājējas "Noël" (2007), bet savu platīnu Kanādā un ASV tā saņēmusi ir. Grobana šarms droši vien sastāv no divām svarīgām detaļām - jaunības un talanta. Kad viņš sāka savu karjeru, pasaulei šāda veida mūzika asociējās ar omuīgo Pavaroti un citiem vecā kaluma meistariem. Nupat uz skatuves bija parādījies jaunais talants Bočelli, un, iespējams, Fostera laikā izveidojusies sadarbība ar neredzīgo operdziedoni Grobanam pavēra acis uz nišu, kas tobrīd bija gluži brīva. Vai, kļūstot vecākam, Grobans šo šarmu zaudēs? Visticamāk, ne. Jo viņa muzikālais talants nav atņemams. Tāpat kā komponista. Viņš savās dziesmās ir uztvēris cilvēku vēlmi dzirdēt ko nopietnāku, bet ne gluži operu. Viņš lavierē pa vidu nopietnai mūzikai un popam. Un viņam tas sasodīti labi izdodas. Ja gribās atslēgties no pasaules un problēmām, kaut uz brīdi, Džoša Grobana "Illuminations" un pārējā viņa daiļrade būs taisni laikā.



Albuma vērtējums: 6/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5
BBC: pozitīvi

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: