svētdiena, 2012. gada 22. janvāris

10 dziesmas, kuras nozagusi grupa "Led Zeppelin"

"Led Zeppelin" - iespējams, otra Lielākā angļu grupa aiz Liverpūles četrinieka Bītliem. Savas karjeras laikā no 1968.gada grupa izdevusi deviņus studijas albumus un, izņemot pirmo plati "Led Zeppelin" (1969), visas pārējās dzimtenē un citviet pasaulē gozējušās pa pārdotāko albumu topu augšdaļām. Grupas populārākā dziesma droši vien ir "Stairway to Heaven", kuru komponējuši "Led Zeppelin" dalībnieki Džimijs Peidžs un Roberts Plānts. It kā... Tā iznāca 1971.gadā un, kas interesanti, nekad nav bijusi izdota kā singls atsevišķā platē. Bet jau uzreiz pēc albuma "Led Zeppelin IV", kurā iekļauts šis skaņdarbs, iznākšanas bija dzirdīgi ļaudis, kas "Stairway to Heaven" taktīs saklausīja no kādas citas grupas dziesmas aizlienētus motīvus. Vēl aizraujošāk - ir ļaudis, kas plaģiātu "Led Zeppelin" daiļradē uzskaitījuši desmitiem.

Šeit turpinājumā tieši desmit "Led Zeppelin" dziesmas un "itkā" to oriģināli. Lai katram būtu iespēja pārliecināties pašām - "Led Zeppelin" "aizņemas" taktis no citiem kolēģiem vai tomēr nē. Ja prasa man, tad jā - tur ir daudz līdzību, iespējams, pat kopēšanas (ko apliecina "cepelīnu" zaudētās tiesu prāvas vai ārpustiesu izlīgumi). Bet par dažiem no šiem "apzagtajiem" savu sajūsmu nekad nav slēpis ne Peidžs, ne Plānts - par viņu ģenialitāti mūzikā. "Led Zeppelin" ir vienkārši ietekmējušies! :) Un vēl kāda neapšaubāma taisnība - varētu vēl pastrīdēties, vai bez "Led Zeppelin" izgājieniem vairums no šiem "sūdzambībelēm" vispār tiktu pieminēti tagad, trīsdesmit un četrdesmit gadus vēlāk?

1. "Led Zeppelin" - "Black Mountain Side" ("Led Zeppelin", 1969)
Lai arī "Led Zeppelin" debijas albumā pie dziesmas norādīts, ka to komponējis Peidžs, tiek uzskatīts, ka patiesībā tas ir pakaļdarinājums tradicionālai angļu folkdziesmai, ko izpilda Berts Jančs, pie kam ar visai līdzīgu nosaukumu - "Blackwaterside".

Bert Jansch - "Blackwaterside" ("Jack Orion", 1966)


2. "Led Zeppelin" - "Babe I’m Gonna Leave You" ("Led Zeppelin", 1969)
Arī šī dziesma iekļauta "cepelīnu" debijas albumā, pie komponista norādot, ka tā ir "tradicionāla" - tātad visu atpazīta, bet nezināma komponista dziesma, kuru "aranžējis Peidžs". Patiesībā dziesmu jau piecdesmitajos gados sarakstīja kāda Anne Bredona, bet 1963.gadā to iedziedāja Džoanna Baeza. Un šajā gadījumā tiešām var teikt "patiesībā", jo deviņdesmitajos gados dziesmas autora vietā tekstu "trad., arr. Page" nomainīja Bredonas vārds.

Joan Baez - "Babe I'm Gonna Leave You" ("Joan Baez in Concert", 1962)


3. "Led Zeppelin" - "Since I’ve Been Lovin’ You" ("Led Zeppelin III", 1970)
Izrādās, "cepelīni" aizņemas ne tikai melodiju, bet arī vārdus. Dziesmā "Since I've Been Lovin' You" grupa vārdus "kopīgojusi" ar apvienības "Moby Grape" dziesmas "Never" vārdiem. Tiek minēts, ka "Moby Grape" bijusi viena no Plānta iecienītākajām grupām.

"Moby Grape" - "Never" ("Grape Jam", 1968)


4. "Led Zeppelin" - "Moby Dick" ("Led Zeppelin II", 1969)
Šis ir viens no "Led Zeppelin" koncertos gaidītākajiem instrumentālajiem skaņdarbiem, kurā grupas dalībnieki saspēlējas ar īpašu bungu solo un ģitāras partijām. Taču daži fani, maitas, ir saklausījuši, ka atsevišķi "cepelīnu" ģitāras rifi šajā dziesmā ir sasodīti līdzīgi Bobija Pārkera skaņdarbā "Watch Your Step" jau labu laiku iepriekš izmantotajiem. Izskaidrojums - Peidžs bija Pārkera fans, reiz pat centās panākt, ka "Led Zeppelin" ierakstu izdevniecība paraksta ar viņu līgumu. Peidžs atkal vienkārši paņēma to, kas viņam patīk.

Bobby Parker - "Watch Your Step" (EP, 1961)


5. "Led Zeppelin" - "In My Time of Dying" ("Physical Graffiti", 1975)
Šis ir tradicionāls blūzs, ko pirms "cepelīniem" izpildījuši daudzi mākslinieki, kopš to pirmo reizi sešdesmitajos gados ierakstīja Bobs Dilans. Taču neviens no viņiem nekad nenorādīja, ka dziesma ir pašu sacerēta. Tas pats Dilans aiz dziesmas norādīja "trad. arr. Dylan", bet "Led Zeppelin" - "Page, Plant, John Paul Jones, John Bonham"... Sava versija šai dziesmai ir arī "Depeche Mode" dalībniekam Mārtinam Goram. Viņš aiz dziesmas norādījis: "Tradicionāla, Gora versija, ietekmējoties no Boba Dilana ieraksta, bet "Led Zeppelin" versija ir vairāk pazīstama."

Martin Gore - "In My Time of Dying" ("Counterfeit", 2003)


6. "Led Zeppelin" - "The Lemon Song" ("Led Zeppelin II", 1969)
Tiek uzskatīts, ka šo dziesmu, kuru "Led Zeppelin" visbiežāk spēlēja pirmajā koncerttūrē ASV, mūsu nu jau iepazītie mazie šmaukonīši nozaguši Havlinam Volfam, kurš to vēl pirms "cepelīniem" izpildīja ar nosaukumu "Killing Floor". Nevis aizņēmušies, bet nozaguši, jo albumā aiz dziesmas komponistu vietā skaisti gozējas visu četru "Led Zeppelin" vīru uzvārdi.

Howlin' Wolf - "Killing Floor" ("Louise", 1964/1965)


7. "Led Zeppelin" - "Bring It On Home" ("Led Zeppelin II", 1969)
Šīs dziesmas sakarā tiek piesaukts amerikāņu blūzmenis Villijs Diksons. Šoreiz "Led Zeppelin" izrādījušies pat ļoti nekaunīgi - paņēmuši Diksona dziesmu, iespēlējuši to savā versijā, nemainot pat dziesmas nosaukumu, bet Diksons nekur netika norādīts kā komponists. Pēdējam tas, protams, ne īpaši patika, un viņš vērsās pret grupu tiesā. Izlīgums tika panākts ārpus tiesas zāles, un tagad aiz dziesmas "Bring It In Home" stāv rakstīts: "Page/Plant/Dixon."

Sonny Boy Williamson II - "Bring It On Home" ("Down Child", 1966)


8. "Led Zeppelin" - "Whole Lotta Love" ("Led Zeppelin II", 1969)
Pirmais lielais "Led Zeppelin" grāvējs "Whole Lotta Love" arī nav izticis bez skandāliem autortiesību jautājumā. Un atkal lieta grozās ap Villiju Diksonu. Izrādās, "cepelīni" savā dziesmā tā pamatīgi pakopēja liriku - no Diksona dzieamas "You Need Love", un, protams, aizmirsa viņu pieminēt kā dziesmas līdzautoru.

Muddy Waters - "You Need Love" (EP, 1962)


9. "Led Zeppelin" - "Stairway To Heaven" ("Led Zeppelin IV", 1971)
Pat šī populārākā "Led Zeppelin" dziesma nav iztikusi bez apvainojumiem autortiesību aizskārumā. Un konkrēti - galvenais ģitāras rifs ir pārsteidzoši līdzīgs grupas "Spirit" dziesmā "Taurus" dzirdamajam, un, protams, šī dziesma tika radīta ātrāk. Un, protams, tā patika Plāntam. Un, protams, vēl 1969.gadā abas grupas apbraukāja valstis ar kopīgu koncerttūri. Un, protams, kā dziesmas autori minēti tikai "Page/Plant".

"Spirit" - "Taurus" ("Spirit", 1968)


10. "Led Zeppelin" - "Dazed and Confused" ("Led Zeppelin", 1969)
Šī grupas debijas albumā iekļautā dziesma tikusi parakstīta kā jau daudzas citas "Led Zeppelin" dziesmas: "komponists - Džimijs Peidžs". Patiesībā ir nedaudz savādāk - šo dziesmu ir sarakstījis folkdziedātājs Džeiks Holms, kurš Peidža uzmanību piesaistīja kādā koncertā Ņujorkā ASV, kurā Peidžs uzstājās savā toreizējā grupā "The Yardbirds" (tās sastāvā iepriekš spēlēja arī Ēriks Kleptons). Peidžs tad aranžēja šo dziesmu "The Yardbirds" vajadzībām, taču nekad to nebija ierakstījis studijā. Līdz "Led Zeppelin" laikiem. Interesanti, ka Holms nekad nav vērsies tiesā vai savādāk apstrīdējis savu autorību uz šo dziesmu.

Jake Holmes - "Dazed and Confused" ("The Above Ground Sound", 1967)


Rakstā minēto "Led Zeppelin" dziesmu liste papildināta ar "oriģināliem":


Raksts tapis, izmantojot vietnes earfarm.com datus.

Foto raksta ievadā no justdownload.forumattivo.com.

2012, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: