piektdiena, 2012. gada 13. janvāris

Oddur - "Seven Second Echo", "Call You Up" (audio)

Viendien pavecākā žurnāla "GEO" numurā palasījos rakstu par laimīgas dzīves formulu. Vai laimi var ieprogrammēt, vadīt, paredzēt? Vai ir lietas, kuras jādara vai nav jādara, lai cilvēks, nodzīvojot mūžu, varētu teikt: "Sasodītā vecuma podagra un rahīts, bet es tomēr esmu tik laimīgs!"? Cik liela loma cilvēka mūža gājumā ir bērnībai? Vai tad, ja, sīks būdams, esi bijis huligāns, tāds būsi arī mūža nogalē? Vai otrādi - ja esi bijis kārtīgs un akurāts, vai arī sirmā vecumā tāds būsi? Aprakstītā pētījuma rezultāti uzrādīja - lai arī bērnības pārdzīvojumi atstāj iespaidu uz visu tālāko dzīvi, tie nav noteicoši tajā, vai cilvēks mūža tālākajās gaitās sevi sajutīs kā laimīgu.

Šis garais ievads tiek virzīts uz to, ka, neskatoties uz visiem pētījumiem, katrs zina, ka ļoti daudz kas dzīves uztverē un tālākajos panākumos ir saistīts ar bērnību - sapņiem, pārdzīvojumiem, pāridarījumiem, it visām emocijām. Mūsu pašu slavenais režisors Oļģerts Kroders par teātri un aktieru bīdīšanu tajā sāka interesēties pēc tam, kad, šķiet, krustmāte viņam uzdāvināja nelielu skatuves maketu ar koka figūriņām aktieru vietā. Arī šī raksta varonis Odūrs Mārs Runarsons jeb vienkārši Odūrs, audzis nelielā Īslandes ciematiņā, bērnībā vērojis dabas procesus, skaistās dzimtenes ainavas, un domas par tām aizvedināja mazo puiku līdz mūzikai. 11 gadu vecumā viņš jau spēlēja sintezatoru kādā vietējā grupā, bet 17 gados dzimtās āres nomainīja pret dzīvi Anglijā.

Tur viņš sastapa divus vīrus - Endiju Bārlovu un Lū Rodu jeb elektroniskās mūzikas duetu "Lamb", kam Odūrs kādu brīdi piespēlēja ģitārīti. Bet šī stāsta ievadā minētās bērnības ietekmes iztirzāšana nebija bez iepriekšēja nodoma. Jo tieši tas notika ar jauno īslandieti. Viņš atgriezās pie saknēm. Ne fiziski, bet emocionāli - caur mūziku. Daži avoti norāda, ka pagājušā gadā iznākusī Odūra plate "Our Place In This?" ir viņa debijas soloalbums, paša mākslinieka mājaslapā uzrādās vēl viens albums, kurš iznācis 2006.gadā - "Early Daze". Bet tas nebūtu galvenais. Odūrs ir īslandietis, un tas ir zīmogs. Sevišķi mūziķim. Viņa dziesmas skatās uz pasauli ar bērnības acīm, es vismaz tā pieļauju, jo, piemēram, kompozīcija "Seven Second Echo" man klausoties asociējās ar notikumiem, kad man bija kādi 6 gadi - uzrāpos kokā un netiku no tā lejā, visu dienu pavadīju kokā, vērojot dabas norises un lūdzoties, lai manu neapskaužamo, viegli izmantojamo stāvokli nepamana blakus kokā esošā lapseņu pūžņa iemītnieki.

Diemžēl nav pilna albuma, ko šeit ievietot, vien dažas dziesmas un plati prezentējošu materiālu. Bet ar to pietiek, lai uzķertos uz šī īslandieša izliktā bērnības atmiņu āķa.

08 Seven Second Echo by oddurmusic
03 Call You Up by oddurmusic


Papildus resursi:
http://www.oddurmusic.com
http://www.facebook.com/oddurmusicmanagement
http://www.myspace.com/oddurmusic

Foto raksta ievadā no Oddur profila portālā "Facebook".

2012, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: