pirmdiena, 2012. gada 30. janvāris

Craig Finn - "Clear Heart Full Eyes" (pilns albums)

Četrdesmit gadīgs hipsters rūtainā šallē un Badija Hallija raga brillēm uz deguna - tādu amerikāņu dziedātāju un komponistu Kreigu Finnu saskata mūzikas žurnāls "Paste Magazine". Viņi ir tikai vieni no mūzikas preses pārstāvjiem, kas šobrīd par Finnu interesējas pastiprināti. Un kā gan ne - ilgus gadus bijis grupu "Lifter Puller" un "The Hold Steady" līderis, nu Finns ir saņēmies un beidzot izdevis savu pirmo solo albumu "Clear Heart Full Eyes".

"Mans jaunais draugs ir Jēzus," rindas albuma dziesmā "New Friend Jesus", šķiet, apliecina, ka trakulīgās trīsdesmitgadnieku dienas Finnam ir galā. Lai arī viņa dziesmās joprojām dzīvo nelaimīgas mīlestības, alkohols un citas dzīves negācijas, Finna paša briedums mūzikā ir acīmredzams. Nevilšus gribas salīdzināt Finnu ar Krisu Difordu no "Squeeze" - klausoties "Clear Heart Full Eyes" brīžiem šķiet, ka tā ir kaut kāda līdz šim nezināma Diforda 2008.gada plates "The Last Temptation of Chris" otrā daļa. Un tiem, kam britu leģendas "Squeeze" ir sirdij tuvas, Finns ir obligāts!

2011.gada martā Finna tagadējā grupa "The Hold Steady" izdeva piekto albumu, puiši saprata, ka bijuši ļoti ražīgi savā daiļradē, taču viss bija pārāk sācis atgādināt nevēlamu rutīnu, tāpēc grupa izlēma kādu laiku atpūsties. Un tas bija īstais brīdis, lai Finns realizētu savu senu sapni - solo albumu. Finna draugs Toms Ruprekts raksta tekstus slavenajam Deivida Letermana šovam - viņam noteiktā termiņā jāiesniedz teksti, ir garām gājusi mūza vai nav. Finns nolēma darīt to pašu - nolika sev termiņu desmit nedēļas un to laikā sakomponēja 50 dziesmas. Albuma producents Maiks Makartijs no tām atlasīja 23, līdz ierakstam nonāca 14, bet albumam - 11 dziesmas. "Kad es biju jauns pankrokeris, es ar aizdomām skatījos uz roka klasiku, bet, kad sāku klausīties "The Rolling Stones", drīz vien sapratu, ka patiesībā tieši to [roka klasiku] arī klausos. Un tad es teicu: "Ak tad tāpēc tā ir klasika!"," vaļsirdīgs sarunā ar "Paste Magazine" žurnālistu ir Finns. Sākot darbu pie solo albuma, viņš sev noteica, ka šis nebūs izteikti "indie" mūzikas albums. Ka tik viņam beigās neiznāk kā ar "The Rolling Stones"... Albums ir pilns "amerikānisma" ietekmes, ieskaitot kantrī toņus, bet kopumā "Clear Heart Full Eyes" ir uzskatāms par inteliģentās popmūzikas labu paraugu.

"Tiem no mums, kam ir virs 35, noteikti ir draugi, kas pārāk daudz dzer vai smēķē, kas guļ ar nepareizajiem cilvēkiem, kas balso pret savām interesēm, kas netic, ka klimata izmaiņas ir realitāte. Mēs gribam saņemt tos aiz pleciem un sakratīt, atmodināt no burvestības. Bet parasti mēs izvēlamies labāk paskatīties uz citu pusi. Kreigs Finns nevar skatīties uz citu pusi," gluži vai patosam līdzīgos toņos "Paste Magazine" noslēdz savu apcerējumu par Finnu. Un šajā brīdī, ja to visu pasaka tā, es vairs nezinu - man patīk tas, ko dara Finns, vai nē...



Papildus resursi:
http://steadycraig.tumblr.com

Foto raksta ievadā no ypoiw.blogspot.com.

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: