svētdiena, 2012. gada 29. janvāris

10 dziesmas, pieminot Etu Džeimsu (25.01.1938 - 20.01.2012)

Nesagaidījusi piecas dienas līdz savai 74.dzimšanas dienai, šā gada 20.janvārī mūžībā aizgāja leģendārā amerikāņu dziedātāja Eta Džeimsa. Nereti cilvēkiem patīk kādu nodēvēt par "leģendāru", ja šis kāds, viņuprāt, dara vai ir paveicis ko vēsturē paliekošu. Taču mēdz gadīties, ka kāds šāds "leģendārais" tāds ir tikai šauram ļaužu pulkam. Eta Džeimsa leģendāra bija visai pasaulei. To atzīst arī tie, kam viņas dziedājumi varbūt arī nav tik tuvi un zināmi. Viņa, blakus tādiem vārdiem kā Areta Frenklina, Luijs Ārmstrongs vai Rejs Čārlzs, visu saprātīgo ļaužu apziņā ir bijusi viena no mūsdienu modernās mūzikas pamatu licējām.

Vēl pagājušā gada novembrī iznāca Džeimsas, nu jāsaka, - pēdējais albums "The Dreamer", divdesmit devītais studijas albums... Pārdošanas tabulās Džeimsas plates nekad nav bijušas augšgalā, taču par klausītāju un kritiķu atzinību viņa sūdzēties nevarēja. Īpaši karjeras beigu posmā. Lai arī "Grammy" balvai Džeimsa tikusi nominēta jau, sākot ar sešdesmitajiem, uzvarējusi viņa ir tikai trīs reizes, pirmo no kurām tikai 1995.gadā, bet abas pārējās burtiski nupat - 2004. un 2005.gadā par 2003.gada plati "Let's Roll".

Esmu viens no augstākminētajiem Etas Džeimsas daiļrades (ne)pārzinātājiem, taču uzskatu, ka viņas devums mūzikā ir tik būtisks, lai šo skumjo brīdi izmantotu, godinot mākslinieci ar viņas pašas pasaulei dāvātajiem dziedājumiem. Savu (ne)kompetenci maskēšu, palīgos ņemot britu laikraksta "The Guardian" elektronisko versiju. Ir pilnīgi skaidri, ka bez šīm desmit dziesmām mūsdienu mūzikas pasaule būtu savādāka.

1. "Let's Burn Down the Cornfield" ("Come a Little Closer", 1974)
Kā raksta "The Guardian", "Eta šo Rendija Ņūmana lielisko dziesmu pārvērtusi episkā seksuālās sazvērestības portretā." Un, lai arī, iespējams, tikai pats britu laikraksts zina, ko ar to domājis, šī dziesma parāda Džeimsas balss plašās varēšanas iespējas - tādas, pēc kurām mēs viņu atpazinām līdz šim un atpazīsim vienmēr.


2. "Almost Persuaded" (EP, 1968)
Eta ballītē satika kādu vīrieti, abi viens otram iepatikās, uzšķīlās uguntiņa. Viņi runājās, iedzēra. Viņš uzlika savu roku uz viņas. Nāc ar mani, viņš teica. Tad viņa paskatījās vīrieša brūnajās acīs un ieraudzīja tajās sava laulības gredzena atspīdumu... "Es biju par to gandrīz pārliecināta," dziesmā saka Džeimsa.


3. "Damn Your Eyes" (EP, 1988)
"Nav iespējams noklausīties tikai vienu reizi," tā par šo dziesmu saka "The Guardian".


4. "Pushover" ("Etta James Top Ten", 1963)
Vēl viena Džeimsas repertuāra daudzveidību apstiprinoša dziesma. Dziesma, kura ieturēta gandrīz vai "bītliskā" popa stilā. Un ko tur brīnīties - tas bija sākums periodam, kad Bītli aizslaucīja visas vecās zvaigznes otrajā plānā. Varbūt šis bija mēģinājums "turēties līdzi laikam"?


5. "I'd Rather Go Blind" ("Tell Mama", 1968)
Savā autobiogrāfijā Džeimsa stāsta, ka pirmo reizi dzirdējusi šo dziesmu, tā teikt, vēl darba procesā, proti, - to viņai nodziedājis tās komponists Elingtons Džordans, un pa abiem viņi dziesmu "noveduši līdz galam". Vēlāk šo pašu dziesmu iedziedāja arī grupa "Fleetwood Mac", kam sekoja vēl neskaitāmas versijas Roda Stjuarta, B.B.Kinga un citu interpretācijās.


6. "Misty Blue" ("The Dreamer", 2011)
Šo dziesmu Bobs Montgomerijs 1966.gadā sarakstīja Brendai Lī, kurai tā nešķita vērā ņemama. Desmit gadus vēlāk to iedziedāja Dorotija Mūra un guva galvu reibinošus panākumus. Nu šī dziesma atrodama arī Džeimsas pēdējā albumā "The Dreamer". Albums tapa smagi, jo Džeimsai jau bija gan nopietnas veselības problēmas, gan arī balss vairs nebija tik trenēta kā agrāk. Tomēr kopā ar saviem dēliem, kas šo plati producēja, viņai ir izdevies noslēpt visas ligas un kaites, virspusē redzamu atstājot joprojām lieliski skanošu balsi un izjustu dziedājumu. Kā nojauzdama, Džeimsa vairākās vietās dziesmā pamācoši saka: "Ieklausieties manī labi!"


7. "If I Can't Have You" ("At Last!", 1961)
"Beidzot!" - tā sauc Džeimsas 1961.gada debijas plati. Un tajā iekļauta arī šī dziesma, ko Džeimsa dzied kopā ar Hārveju Fukvā. Un to sauca par popmūziku, pirms visu lietu kārtību izjauca Bītli.


8. "Lovin' Arms" ("Come a Little Closer", 1974)
Šīs dziesmas autors ir folkdziedātājs Toms Jans, kurš 1983.gadā cieta smagā avārijā, bet gadu vēlāk no zāļu pārdozēšanas mira, atstājot pasaulei vienu no smeldzīgākajām balādēm "Lovin' Arms". Tā aizkustinājusi gan Elvisu Presliju, gan Milliju Džeksoni un arī Etu Džeimsu. Viņas versijā tā asaras varētu izvilināt pat lodāmuram un pārim cauru zābaku...


9. "I Worship the Ground You Walk On" ("I Got You Babe" EP, 1968)
Dans Pens un Spūners Oldhems sešdesmitajos bija atzīti "grandi" tā saukto "country-soul" balāžu komponēšanā. Šī Džeimsas dziesma ir viņu roku darbs, un tā tika iekļauta singla "I Got You Babe" B-pusē. Jā, jā, tieši tā - tās pašas Šēras un Sonija slavenās dziesmas kaverversijas Džeimsas interpretācijā.


10. "In the Evening" ("The Dreamer", 2011)
Veca Reja Čārlza dziesma Etas Džeimsas skaņās. "Vakarā, kad saule noriet un jūsu mīļākie nav jums blakus... Vairs nav, ko teikt..." Tā Džeimsa savā pēdējā plate atvadījās...


Rakstā minēto dziesmu liste:


Foto raksta ievadā no patrastimes.gr.

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: