sestdiena, 2011. gada 20. augusts

"Arctic Monkeys" - "Suck It and See" (2011, albuma apskats)

Viena no lielākajām pārvērtībām pēdējā laikā; progress vai regress; piekāpšanās tirgus prasībām vai savai sirdsapziņai? Šie ir tikai daži jautājumi, kas nāk galvā, domājot par britu kvarteta "Arctic Monkeys" jauno plati "Suck It and See".



2002.gadā dibinātais kolektīvs "Arctic Monkeys" jau no paša sākuma bijis alternatīvā roka piekritēju teju vai ikona. Viņu debijas albumu "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" (2006) daudzi fani nolika savās guļamistabās svētbildes vietā; par viņiem rakstīja un runāja visi; "Allmucis", "The Guardian", "NME" - visi šie ietekmīgie mūzikas mediji albumu novērtēja ar maksimālo punktu skaitu. "Arctic Monkeys" bija gluži kā kults, kuru, pateicoties publicitātei, iepazina aizvien vairāk un vairāk ļaužu visā pasaulē.

"Suck It and See" ir grupas ceturtā studijas plate, un te jau viss vairs nav tik vienkārši. Arī es ieskaitos tajā auditorijas daļā, kura iepazina britus vispārējās psihozes rezultātā. Atklāti sakot - bez īpašām emocijām. Debijas albums neuzrunāja, tas likās pārāk vienmuļš un bez satura. Pēc gada iznākusī plate "Favourite Worst Nightmare" patika jau daudz labāk - dziesmas "Teddy Picker" un "Fluorescent Adolescent" lika neviennozīmīgo vērtējumu par grupu kaut kā ievirzīt gluži pozitīvās emocijās. Jaunā plate liek gluži vai starot laimē.



Šķiet, Artis Volfs žurnālā "Ir", aprakstot šo plati, teica, ka grupas līderis Alekss Tērners ar kolēģiem atgriezušies no sarežģītas mūzicēšanas uz vienkāršu - tas gan par pašam dziesmām, gan instrumentālajām partijām (īpaši ģitāru). Un ir grūti nesaskatīt fundamentālu atšķirību ar iepriekšējiem albumiem - lielākā daļa "Suck It and See" dziesmu ir hiti! Reāli radio hiti! Ja nezinātu, šķistu, ka klausies kaut ko pa vidu starp "Oasis", "Suede" un "Manic Street Preachers"; visu, tikai ne agrāk tik ekstrēmi alternatīvos "Arctic Monkeys".

Un atkal redzamā tendence - jo labāks albums, jo kritika novērtē zemāk. Bet labākais novērtējums ir nevis resnu onkuļu brillēs saliktās zvaigznītes, bet klausītāju balsojums ar savu maciņu. "Suck It and See" tikai dažās valstīs neiekļuva pārdotāko albumu labāko trijniekā. Debijas platei i ne tuvu tik labi negāja. Un šeit rodas tas jautājums - vai "Arcitic Monkeys", gluži tāpat kā "My Chemical Romance", ir gājuši pavadā ierakstu kompāniju un tirgus prasībām vai mainījušies, kā teiktu Šlesers, "no iekšām"? Domājams, pirmais. Un jo labāk. Jo "Suck It and See" jau nedēļu klausos "repeat" režīmā un nemaz negribās šajā ziņā ko mainīt. Albuma dziesma "Black Treacle" ir vienkārši šedevrs. Un visas pārējās - ideāls roks!





Albuma vērtējums: 9/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 3,5/5
The Guardian: 4/5
NME: 9/10
Pitchfork Media: 7,5/10
Q: 4/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com


Nav komentāru: