ceturtdiena, 2011. gada 3. novembris

"Retro Stefson" - "Kimbabwe" (pilns albums, audio)

Vairāk vai mazāk cītīgi sekojot līdzi reklāmām mūsu TV kanālos, mēs, latvieši, jau zinām, ka večiem pēc četrdesmit jāpārbauda prostata jeb jāaudzē ūsas. Lai arī nekādi nav saprotams, kāds sakars ūsām ar prostatu, skaidrs, ka vidusmēra skatītāja prātā iesēdusies doma - jo kuplākas ūsas, jo naktī retāk jāceļas, lai ietu pačurāt. Pēc šādas loģikas raugoties, slavenie "ZZ Top" droši vien "pa mazam" iet reizi divos mēnešos... Bet ne par to šoreiz stāsts. Stāsts ir par sešiem puikām un, jā, - arī vienu meitieti no Īslandes, kam jau savos nepilnos divdesmit ir ne tikai skruļļainas ūsas, bet jau veseli divi albumi un atzīstama atpazīstamība pašmājās.

Ūsu temats, runājot par grupu "Retro Stefson", protams, ir pievilkts aiz matiem, jo šādā rotā jaunieši ir sabildējušies savos publicitātes fotomateriālos. Īstais iemesls pieminēt šo septiņcilvēku kolektīvu, ir viņu mūzika. Kā jau mēdz gadīties, vidusskolā satiekas jauni cilvēki ar vienādām interesēm un rodas vai nu kāda mūzikas grupa vai zālītes pīpātāju pulciņš. Anšteins Stefansons ar biedriem izvēlējās pirmo. 2006.gadā, būdami vien 14 - 16 gadus veci, "Retro Stefson" pirmo reizi parādījās plašākai publikai "Iceland Airwaves" festivālā. Tai jaunieši iepatikās. Reikjavika, kas ir grupas dzimtā pilsēta, turpmākajos gados regulāri to dzirdēja savos klubos un dažādos pasākumos. 2008.gadā "Retro Stefson" aplaimoja savus fanus ar debijas plati "Montaña", kas "tika pārdots 2000 eksemplāros un saņēma aizraujošas atsauksmes", teikts grupas mājaslapā.

Šobrīd, ja vien kāds no "Retro Stefson" dalībniekiem nav palicis uz otro, trešo vai ceturto gadu, viņus kopā vairs nesatur vidusskola, bet gan mūzikas mīlestība. Nupat klājā nācis otrais grupas albums "Kimbabwe", un tas ir aizraujošs dažādu tautu mūzikas savienojums. "Dzimis Portugālē īslandiešu tēvam un angoliešu mātei, Anšteins "Retro Stefson" skaņai ir iedvesmojies no pasaules mūzikas, kombinējot zemas basģitāras tembrus ar "funk" stila ģitārspēles elementiem," grupas sniegumu komentē britu "Guardian". Un patiesi - "Retro Stefson" dziesmās ir gan āfrikāņu etniskie ritmi, gan klasiskais Eiropas "indie"; arī paši grupas dalībnieki ir visnotaļ "internacionālas" sejas krāsas. "Kurš gan varētu iedomāties, ka labākais Eiropas, Dienvidamerikas, Āfrikas un Ziemeļamerikas mūzikas kokteilis ir atrodams uz salas Atlantijas okeāna ziemeļos?" jautā pati grupa savā "Facebook" profilā. Nu, tagad mēs to zinām. Un labi, ka tā. Jo šie septiņi ir labi!



Papildus resursi:
http://www.retrostefson.com/
http://www.myspace.com/retrostefson
http://www.facebook.com/retrostefson

Foto raksta ievadā no www.retrostefson.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: