otrdiena, 2011. gada 29. novembris

"Turn Off Your Television" - "Turn Off Your Television" (pilns albums, audio)

Beidzot ir tapis skaidrs tā sauktā "skandināvu skanējuma" noslēpums. Un tā ir - depresija. Ilgi meklēju nosaukumu tai parādībai, kas ļauj šim reģionam - Skandināvijai - radīt tāda veida mūziku, kādu no šīm valstīm pēdējos gados dzirdam. Viens no galvenajiem grupas "Turn Off Your Television" iedvesmotājiem ir "zviedru depresija", ko paši trio skaidro ar īpatnējiem laika apstākļiem un rimto dzīvi šajā pārticības valstī Zviedrijā.

Jons, Stellans un Ēriks nāk no zviedru pilsētas Malmes, un, vēl bez sakārtotās dzīves, viņu iedvesmas avoti ir dīvaini mikrofoni, vecas ģitāras un mūzika no sešdesmitajiem līdz deviņdesmitajiem, izlaižot astoņdesmito gadu diskogalvas. Mikrofonus viņi mēdz gatavot paši, izmantojot gan vecus bises stobrus, gan ārā metamus mobilos telefonus. Tāpat "Turn Off Your Television" puiši, gluži kā tas dzirdēts ne no viena vien, atzīst, ka spēlēt uz vecām un nodriskātām ģitārām ir daudz lielāka bauda nekā uz "jaunām un glancētām".

"Turn Off Your Television" oktobra pašā sākumā laida klajā debijas plati, nosauktu savā vārdā. Auditorija, pārsvarā mūzikas blogotāji, šos ir ievērtējuši ļoti atzinīgi. Un ne velti. Jo "Turn Off Your Television" mūzikā nav meklējama ierastā "skandināvu stila" rutīna (kas, patiesībā, nemaz nav slikta). Šis trio izdaiļo savas debijas albuma dziesmas ar melodiskām "indiepopa" skaņām; kāds no apskatniekiem pat pamanījies piesaukt kantrī klātesamību šajās divpadsmit dziesmās. Bet tā tur - paldies onkulim ar garo, balto bārdu - nav nemaz. Vairāk tomēr labs pops, kuram nav tendence apnikt uzreiz pēc pirmās noklausīšanās reizes. Kaut gan tas droši vien - kā kuram. "Eiropas pirstāko dziesmu radio" intelektuālākajiem klausītājiem šis noteikti būs par garlaicīgu, savukārt "Latvijas Šlāgermūzikas kanāla" patērētājiem - jau daudz tuvāks. Tomēr, desmit minūšu laikā nesagaidījuši dziesmu "Gaidi mani dienas saulainajā pusē", visticamāk arī šī publika trio "Turn Off Your Television" zudīs.

Šie zviedri ir patīkami ne tikai ar mūziku, ko spēlē. Viņi arī nav skopi, jo savu debijas plati ļauj ikvienam gan noklausīties, gan lejupielādēt par baltu velti. To arī darām, tāpat kā secinām, ka pat savu depresiju nevaram vai nespējam izmantot kā zviedri. Mūsu, latviešu, depresija novedusi vien pie "O Kartes" akadēmijām un Andra Kiviča memuāriem. Tāpēc jālūdz tas pats onkulis ar garo, balto bārdu - kaut mums šī depresija pārāk ilgi neturpinātos. Savādāk memuārus sāks izdot arī Liene Šomase un tas mazais puisītis, kurš televīzija dzied policista formā. Un tāpēc prātīgāk būs televizoru izslēgt, kā to aicina mūsu jaunie zviedru draugi, un ieslīgt patiešām pozitīvā muzikālā depresijā.



Papildus resursi:
http://turnoffyourtelevision.se
http://www.myspace.com/turnoffyourtelevision
http://www.facebook.com/turnoffyourtelevision

Foto raksta ievadā no "Turn Off Your Television" profila portālā "Facebook".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: