sestdiena, 2011. gada 19. novembris

"Goo Goo Dolls" - "Something for the Rest of Us" (2010, albuma apskats)

Klausoties amerikāņu "Goo Goo Dolls" jauno plati, galvā ienāca salīdzinājums ar lielveikalu produktu līnijām - desas, cepumi, tējas, kafijas un pat šņabis jau nopērkams ar, piemēram, "Rimi" marku. Kā likums - visi šie produkti cenā ir lētāki kā "oriģinālie", un, jāatzīst, daži no tiem ir visnotaļ baudāmi. Bet vairākumam kāda sirds iekšbalss liek iet garām. Grupai "Goo Goo Dolls" šo nevajadzētu ņemt personīgi, jo runa jau varbūt pat arī nav tieši par šo kolektīvu, bet par visu šo mūsdienu melodiskā poproka masveida piedāvājumu. Tiesa, "Goo Goo Dolls" vēsture ir sena - tā dibināta 25 (!!!) gadus atpakaļ, 1986.gadā, - laikā, kad no skatuves nosvilpa ikvienu, kuram nebija pūdeļa frizūras vai spīdīgas disko žaketes. Džons Rzezniks ar kolēģiem, atšķirībā no daudziem saviem laikabiedriem, skatuves dēļus min joprojām.



Sākums grupai, šķiet, bija interesantāks kā turpinājums. 1986.gadā Rzezniks kopā ar Robiju Takaku un Džordžu Tutusku nodibināja grupu "The Sex Maggots" ("Seksa tārpi"). Un man, tāpat kā, domāju, visai mūziku klausošai sabiedrībai, ir tikai viens jautājums: "Veči, vismaz nosaukums jums bija kruts! Kāpēc tas bija jāmaina?!" Visticamāk, man atbildētu, ka būt par "Goo Goo Dolls" ir daudz pieklājīgāk, kas palīdzētu vienkāršāk iekarot arī mūzikas tirgu. Tās ierakstu kompānijas gan ir baigās maitas! Bet kaut kas ar to seksa padarīšanu jau vienalga ir palicis - ja nemaldos, "goo goo" meitenes ir tās, kuras pupu un dibena starpas tīra, rīvējoties gar metāla stieni publiskās vietās. Vai arī tās, kas to pašu dara būros. Ne zoodārzā, bet naktsklubos. Kaut gan, pa lielam, - kāda tur atšķirība?



Tātad tik daudz nu ir par "Goo Goo Dolls" zināms - viņi ir melodiskā poproka pārstāvji, četras reizes nominēti "Grammy" balvai, trīs no kurām bija par dziesmu "Iris" 1998.gadā. Balvu iegūt gan nav izdevies. Toties no pārlieku lielas drillēšanas radiostacijās nelielus šermuļus no dziesmas "Iris" - gan.

Plate "Something for the Rest of Us" ir devītā grupas karjerā. Britu "BBC" mūzikas apskatā tā nosaukta par "vieglu ausīm". Tālāk seko epiteti par pārlieku metaforām bagātiem tekstiem un savā ziņā plates "nolikšana". Savukārt vienkāršie cilvēki slavē grupu par to, ka tā ļoti labi pazīst savu publiku, zina tās gaumi un vajadzības. Un tieši tāpēc "Goo Goo Dolls" ir saglabājusi stabilu fanu pulciņu cauri visiem šiem gadiem. Uz to pašu norāda arī "Q Magazine", piebilstos, ka jaunā plate "Something for the Rest of Us" ir prieks un laime jau esošajiem grupas faniem, taču "tajā nav nekā tāda, kas piesaistītu jaunu auditoriju."

Tātad kopsavilkums ir gaužām vienkāršs - grupas "Goo Goo Dolls" jaunā plate ir labs sabiedrotais: neuzbāzīgs, korekts, pieklājīgs. Ja tās kompānijā jums gadīsies skaļi palaist gāzītes, kompanjons izliksies, ka nekas nav bijis, bet no viņa šādu "dabisko procesu" skaļu izpaušanu nesagaidīsiet. Ja jums ir skumji, nomāc bēdas, droši varat ar viņu par to izpļāpāties. Tikai negaidiet atbildi - jūsu sarunu biedrs žūžinās savu dziesmu, un panāks pašu galveno - jūs radīsiet mieru sirdī un dvēselē. Bet ko vairāk no "Goo Goo Dolls" jaunās plates "Something for the Rest of Us" gan negaidiet. Un, domāju, viņi ne uz ko vairāk arī nepretendē.





Albuma vērtējums: 5/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 3/5
Q: 3/5
Rolling Stone: 2/5
The Stylus: 7/10

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: