ceturtdiena, 2011. gada 24. novembris

Sóley - "Blue Leaves" (video), "Theater Island" (pilns albums, audio)

Cilvēks pēc būtības ir mazohists. Piemēram, šņabis. Pa lielam tā ir negaršīgākā dzira, ko cilvēce jebkad ir radījusi, bet liela daļa taču to dzer! Un kaifo. Tāpat ar īslandišu mūziķi Soleju Stefansdotīru - viņas debijas albuma "Theater Island" ievadošā dziesma "Dutla" liekas kā plombīra saldējums ar marinētu gurķu garšu - neko tādu taču neviens prātīgs cilvēks neēdīs! Tomēr, kad pirmā jocīgā piegarša ir zudusi, roka pati stiepjas pēc šī saldējuma atkal. Un, kad to sāk gribēties vēl un vēl, tu jautā sev - kāpēc?

Stefansdotīra jeb "Sóley" ir divdesmit trīs gadus veca meitene no Reikjavikas, tas Īslandē, protams. Tur viņu pazīst kā "indie" grupas "Seabear" dalībnieci, bet nu jau kādu laiciņu Soleja darbojas arī kā solomāksliniece. Pagājušā gada martā klajā nāca viņas debijas singlplate "Theater Island", bet pavisam nesen, septembrī, klāt ir arī viņas pirmais lielais albums "We Sink".

Tas, ko spēlē Soleja, ir skandināvu mūzikai raksturīgais instrumentālais un mentālais savienojums. Tā ir noskaņu mūzika, kas lielā mērā balstās uz instrumentu harmonisko saspēli ar sapņainas noskaņas balsi un vietām arī, piemēram, putniņu čivināšanu vai jūras šalkoņu. Tiem, kas kaut nojauš, ko nozīmē Īslandes daba, vide un skati, noteikti nebrīnīsies par šīm sešām Solejas debijas singlplates dziesmām, pareizāk, - to radīto noskaņu. Sapņot nav liegts nevienam. Tāpat kā dzert šņabi. Vienīgi otrais negatīvi ietekmē veselību (vismaz tā saka tie stulbie ārsti). Tāpēc, pilnīgi noteikti, sapņu sajūtu iegūšanai dienišķos velna dziras klunkšķus mierīgi var aizstāt ar šo īslandiešu kārtējo brīnumu - Soleju Stefansdotīru. Viņas singlplate "Theater Island" še zem raksta tūlīt aiz video dziesmai "Blue Leaves" no tās, bet mākslinieces debijas albums jau pieejams "iTunes" bodītē. Nu tad - prozit!





Papildus resursi:
http://www.morrmusic.com/artist/Sóley
http://www.myspace.com/ssoolleeyy
http://www.facebook.com/soleysoleysoley

Foto raksta ievadā no Sóley profila portālā "Facebook".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: