trešdiena, 2011. gada 23. novembris

Edda Magnason - "Blondie" (video), "Edda Magnason" (pilns albums, audio)

Savā mūžā tikai trīs reizes esmu bijis ārzemēs un visas trīs reizes - Zviedrijā. Protams, neskaitot krievu laikos sestdienas rītos aizšaušanu uz Palangu pēc desas. Tas neskaitās, jo Palangu mēs savulaik leišiem uzdāvinājām un tāpēc daļēji tās varam saukt par savām mājām. Bet Zviedrijā ir forši! Tur ļaudis dzīvo kaut kā vienkāršāk, tuvāk dabai, vairāk saskaņā ar sevi. Tieši to pašu var teikt ar jauno zviedru dziedātāju, komponisti un pianisti Edu Magnasonu.

Viņas tēvs ir īslandietis, viņa pati augusi un pasauli iepazinusi lauku vidē Zviedrijas rietumos. Visticamāk, ieguvusi klasisku mūzikas izglītību, un to visu samaisot, rada mūziku, kādu, domājams, citur radīt nebūtu iespējams. Viņas pašas vārdā nosauktā debijas plate klajā nāca 2010.gadā. Tā ir brīnišķīga klasiskās, mūsdienu un kādas īpašas zviedru mežu mūzikas sintēze. Viņas dziesmās nevar saklausīt neko no modernā, no radiostacijās nodrāztā. Šķiet, viņa vispār nekad nav dzirdējusi ne par lēdījām gāgām, ne džastiniem bīberiem, un tieši šī iemesla dēļ viņas mūzika ir unikāla. Ja Zviedrijas mežos joprojām dzīvotu meža tautas, kuras prot sarunāties ar čūskām (tas pēc igauņu rakstnieka Andriusa Kivirehka grāmatas "Vīrs, kas zināja čuskuvārdus" motīviem), modernākā daļa no tās pilnīgi noteikti būtu Magnasones bezierunu piekritēji, čūskas ieskaitot.

Šā gada martā klajā nāca Magnasones otrā plate "Goods", tā turpina iesāktās tradīcijas - īpaša mūzika grūti nosakāmam noskaņojumam. Dziesmas "Blondie" video no jaunākās plates še turpinājumā, tūlīt aiz tās viss Edas Magnasonas debijas albums.





Papildus resursi:
http://www.eddamagnason.com
http://www.facebook.com/pages/Edda-Magnason

Foto raksta ievadā no Edas Magnasonas profila portālā "Facebook".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: