piektdiena, 2016. gada 18. marts

Popzvaigznes tiešraidē izdziedās Kristus stāstu


Šosvētdien, 20.martā, kad kristīgā pasaule svinēs Pūpolsvētdienu, grandioza tiešraide paredzēta no ASV pilsētas Ņūorleānas - astoņos vakarā pēc vietējā laika tur sāksies divu stundu dzīvā mūzikla "The Passion" translācija. Protams, tam ir sakars ar reliģiju, jo šo pāris stundu laikā tiks izdziedātas Kristus pēdējās dienas un visas tās atrakcijas, kuras viņam nācās iziet, pirms tapa piesists krustā. 

SAGAIDĀMI AUDITORIJAS REKORDI

"The Passion" ir no Nīderlandes adaptēts projekts. Dūmiņus mīlošajiem ļaudīm draudzīgajā valstī šāds muzikāls pasākums notiek katru gadu, un, saskaņā ar holandiešu pētījumu firmas "SKO" datiem, pērn šo izrādi televīzijā noskatījās 46% valsts iedzīvotāju, raksta "Billboard". Ņemot vērā, ka holandieši nav īpaši reliģioza nācija (citas statistikas kompānijas "Ipsos" dati liecina, ka tikai 17% valsts iedzīvotāju ir dievticīgi), šāds rezultāts ir vērā ņemams. Protams, šo faktu piefiksējuši arī amerikāņi. "Es nesapratu nevienu vienīgu vārdu, bet es biju aizgrābts," par pirmo pieredzi, sastopoties ar "The Passion" holandiešu versiju, žurnālam "Billboard" saka mūzikla amerikāņu versijas producents Adams Anderss. "Es iedomājos, ja mēs to pašu izdarītu ASV, kas ir daudz reliģiozākas, es pat nevaru iedomāties, cik liels [šāds notikums] varētu būt."

Skaidrs, ka notikums būs liels. Vispirms jau tāpēc, ka mūzikas šovi un seriāli šobrīd spēj piesaistīt lielas skatītāju auditorijas. Hiphopa mūzikas seriāla "Empire" otrās sezonas pirmizrāde pērn rudenī, pēc "Nielsen" datiem, spēja piesaistīt 16,2 miljonus skatītāju, šā gada janvārī 12,2 miljonu auditoriju vienaldzīgu neatstāja mūzikls "Grease: Live", un paredzmas, ka TV kanāls "Fox", kura paspārnē iznāca gan pieminētie šovi, gan gaidāmais Pūpolsvētdienas pasākums, arī šajā svētdienā pie ekrāniem spēs pulcēt rekordlielu auditoriju.

DZIEDĀS MŪSDIENU POPMŪZIKAS HITUS

Uz to vedina domāt vēl divas lietas. Pirmkārt, mūzikls "The Passion" būs mūsdienīgs - tajā būs gan viedtālruņi, gan automašīnas. Iespējams, pirms sišanas krustā Kristus vēl paspēs uztaisīt arī kādu selfiju. Jau piesistam, viņam to izdarīt būs grūti, jo abas rokas būs aizņemtas. Otrs publiku piesaistošais moments būs lomu atveidotāji: kantrīmūzikas zvaigzne Triša Jīrvuda būs Marija, Sīls (Seal) - Poncijs Pilāts. "American Idol" piektās sezonas konkursants Kriss Dautrijs pelnīs savus Jūdasa grašus, reperis Prinss Roiss ierepos Pētera tekstu, savukārt Dženkarloss Kanela būs tas, ap kuru visa šī jezga notiek, - Jēzus. Grūti spriest par lomu sadali, bet Sīls kā Pilāts varbūt arī nav veiksmīgākā ideja - tas Sīls taču ar tām savām rētām izskatās tāds, kura priekšā esošos un neesošos grēkos atzīsies ikviens! Bet, cik palicis atmiņā no oriģinālā scenārija, tas Kristus tajā tiesas procesā mazliet tielējās.

Un vēl par mūziku. Amerikāņu mūziklā "The Passion" nebūs psalmu dziedājumu. Vienīgi varbūt pasākuma atklājēja gospeļdziedone Jolanda Adamsa kaut ko darīs šīs lietas labā. Kopējais muzikālais fons būs mūsdienīgs. Būs dzirdamas tādas populāras dziesmas kā "Imagine Dragons" izpildītā "Demons", Tīnas Tērneres "We Don't Need Another Hero", "Hoobastank" "The Reason", Selīnas Dionas "Love Can Move Mountains" un citas. Reliģija ir šovs, sasodīti ienesīga lieta. Vienmēr tāda bijusi. Bet varbūt pat vislielākajiem ciniķiem šajā Pūpolsvētdienā jāaizmēž savs sarkasms pa gaisu un, skatoties translāciju no pirms 11 gadiem viesuļvētras "Katrīna" izpostītās Ņūorleānas ielām, jādomā pārlaicīgākas domas? Bet varbūt arī nē...


Foto raksta ievadā no saites.

2016, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: