svētdiena, 2011. gada 13. marts

"Squeeze" - "Spot The Difference" (2010) (albuma apskats)


Šie ir ilgdzīvotāji mūzikā - roka dinozauri un hameleoni. Pie kam, atšķirībā no dinozauriem, ir pie labas veselības un kā īsteni hameleoni ir piemērojušies mūsdienu mūzikas tirgus prasībām. "Squeeze" vēsture sākas 1973.gadā Londonā, kur divi draugi Kriss Difords un Glens Tilbrūks, cerot kļūt par "jaunajiem Lenonu un Makartniju", sāka kopā ne tikai pa kluso aiz stūra pīpāt un celt meitenēm starpbrīžos brunčus, bet arī muzicēt. Pēc trīsdesmit pieciem gadiem "Sqeeze" joprojām ar lielākām vai mazākām pauzēm un dažādos sastāvos koncertē, un grupai joprojām ir fani visā plašajā pasaulē.

Grupas nosaukums radies no "The Velvet Underground" 1973.gada albuma "Squeeze", kuru kritiķi izbrāķēja un kurš ir arī grupas pēdējais studijas albums. "Squeeze" spēlēja līdz 1984.gadam, tad pajuka un tad vēl viens raunds bija no 1986. līdz 1998.gadam. Visbeidzot 2008.gadā ir uzsācies trešais grupas "Squeeze" uznāciens un tā laikā iznākusi grupas trīspadsmitā (ieskaitot "Difford & Tilbrook" (1984), četrpadsmitā) plate "Spot The Differnce".

Šajā albumā nekādu jaunumu nav - tas sastāv no vecajām "Squeeze" dziesmām, kuras iespēlētas no jauna. Tas drīzāk ir atmiņu albums, kurā Difords un Tilbrūks tīksminās par savu pienesumu mūzikas vēsturei un atkal satiekās ar veciem cīņu biedriem - albuma ierakstā pēc divdesmit astoņu gadu pārtraukuma piedalās basģitārists Džons Bentlijs.

Albumu ievada grupas 1980.gada hits "Another Nail In My Heart" (šis un citi video būs oriģinālie no "vecajiem, labajiem...").



Savu roku albuma tapšanā pielicis arī Pols Karaks, kurš ir bijis "Squeeze" dalībnieks divus īsus brīžus - astoņdesmito gadu pašā sākumā un otro reizi deviņdesmito gadu vidū, bet, iespējams, daudzi viņu labāk pazīst kā solomākslinieku un grupas "Mike + The Mechanics" balstu. "Spot The Difference" albumā Karaks palīdzējis ieskaņot dziesmu "Tempted". Viņa balsi arī oriģinālajā 1981.gada ierakstā var atpazīt ar pirmajām taktīm!



Nereti, klausoties šādas veco dziesmu pārspēlēšanas plates rodas jautājums, kāda vella pēc tas ir vajadzīgs. "Redziet, "Squeeze" nekad nav piederējušas autortiesības uz savām dziesmām, tās vienmēr bijušas izdevniecību īpašums," skaidro Diforts. "Mēs tā padomājām un nolēmām, ka tas varētu būt jautri pārrakstīt dažas savas dziesmas, lai mums pašiem piederētu kaut kas no savas vēstures. Tad Glens [Tilbrūks] gāja studijā un paveica lielāko daļu no visa darba.(..) Un viņam tas izdevies tik pat labi kā oriģinālā!"

"Cool For Cats", iespējams, ir populārākā "Squeeze" dziesma, kas, protams, iekļauta arī "jaunajā" platē.



Rezumējot var teikt, ka šis ir kā atmiņu kokteilis visiem pagajušā gadsimta astoņdesmito mūzikas faniem. Bet tiem, kam "Squeeze" vārds ir pilnīgi svešs, šis albums ir ideāls iepazīšanās materiāls, lai varbūt meklētu vecās grupas plates un iegrimtu tās mūzikā līdz ausīm. Kam tīk šis albums, noteikti rekomendējams noklausīties Krisa Diforda plati "The Last Temptation Of Chris" (2008). Dziesmas "Fat As A Fiddle" video no šīs plates lai noslēdz šo nelielo ieskatu Lielās mūzikas vēsturē.



2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: