otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Piektais bītls, kura nebija


Kā diez būtu, kādu rītu pamosties kā pasaulē slavenākās grupas "The Beatles" dalībniekam? To uz savas ādas izbaudīja kāds Džimijs. Džimijs Nikols, kurš 1964.gadā desmit dienas aizvietoja Rongo Stāru Bītlu pirmajā pasaules koncerttūrē.

Stāram radās nopietnas veselības problēmas un, pirms atcelt koncerttūri, Bītlu producents Džordžs Mārtins nolēma atrast Stāram pagaidu aizvietotāju. Izvēle krita uz Džimmiju Nikolu, pieredzējušu ierakstu sesiju muziķi, kurš spēlējis kopā ar daudziem džeza muziķiem, tai skaitā Džoniju Denkvortu. Džons Lenons un Pols Makartnijs tam piekrita uzreiz, bet iespītējās Džordžs Harisons: „Ja Ringo nespēlēs, es arī to nedarīšu! Varat jau droši meklēt divus aizstājējus!” Taču domstarpības tika atrisinātas un jau pēc 24 stundām Džimmijs Slavenā Četrinieka sastāvā spēlēja bungas koncertā Kopenhāgenā.

„Tajā vakarā es vienkārši nespēju iemigt! Bļāviens, es biju viens no bītliem!” savas toreizējās emocijas atceras pats Džimmijs.

Nākamie koncerti sekoja Austrālijā un Honkongā, un pavisam drīz Džimmijs jau bija ierauts „Bītlmānijas” virpulī. Satrakotie fani izkliedza viņa vārdu, viņa fotogrāfijas tika publicētas preses izdevumos visā pasaulē un šī pati pasaules prese intervēja viņu kā vienu no Slavenā Četrinieka. Pats Džimmijs Nikols vēlāk atcerējās: „Dienu iepriekš, pirms kļuvu bar Bītlu, es meitenēm vispār neinteresēju. Bet dienu vēlāk, kad biju satērpies Bītlu uzvalkā un braucu limuzīna aizmugurējā krēslā kopā ar Džonu un Polu, viņas bija gatavas mirt, lai tik varētu man pieskarties. Tas bija ļoti dīvaini un, jāatzīst, diezgan biedējoši."

Pēc desmit dienām Stārs bija atguvis veselību un ātri ieņēma savu iepriekšējo vietu grupā. Bītlu menedžeris Braiens Epšteins Melburnas lidostā pasniedza Nikolam čeku par vienu tūkstoti dolāru un zelta rokaspulksteni ar iegravētu tekstu: „Ar atzinību un pateicību Džimmijam no „The Beatles” un Braiena Epšteina.” Tā bija gluži kā aiziešana pensijā. Pavisam drīz Nikols bankrotēja, jo bija paspējis iekulties vairāk kā 70 000 dolāru lielos parādos, ko nespēja atmaksāt. Tāda bija cena par piecpadsmit minūšu slavu.

„Aizvietot Rongo bija sliktākais, kas ar mani ir noticis. Līdz tam es biju laimīgs nedēļā nopelnīt trīsdesmit četrdesmit mārciņas. Bet pēc savas slavas norieta sāku zust ari es,” skarbs ir Nikols.

Viņš pārcelās uz dzīvi Zviedrijā, kur spēlēja zviedru ģitārmūzikas grupā „The Spotnicks”, bet sešdesmito gadu beigās meta pie malas muzicēšanu un devās laimes meklējumos uz Meksiku. Jau bija paklīdušas baumas, ka Meksikā Nikols drīz vien nomiris, taču laikraksts „Daily Mail” 2005.gadā šo versiju apgāza. Laikraksta žurnālists bija viņu uzmeklējis un secinājis, ka no sešdesmitajiem gadiem Nikola sejas vaibstos palicis gaužām maz – viņam trūkst daudz zobu, mati atlaisti garā zirgastē. Taču viņš palicis pie saviem principiem – neskatoties uz „Bītlmānijas” industrijas grandiozajiem ieņēmumiem, Džimmijs Nikols nepretendē ne uz ko.

„1988.gadā tika paziņots, ka Džimmijs Nikols ir miris, bet šonedēļ pēc sarežģītas meklēšanas varam apstiprināt, ka ziņas par viņa nāvi ir stipri pārspīlētas,” 2005.gadā raksta „Daily Mail”. Laikraksta žurnālists sekojis Nikolam Londonā, kad tas pēc brokastīm kādā ēstuvē devies uz savu māju. Ieskatoties pa mājas logu, nav bijušas redzamas bungas vai jebkas, kas liecinātu par Nikola mūziķa pagātni. Viņš nereaģēja arī uz zvanu pie durvīm. Kad žurnālistam kaut kādā veidā tomēr izdevās sazināties ar Nikolu, saruna bija īsa: „Mani tas vairs neinteresē,” viņš sacījis. „Un, vecīt, es arī neko vairs negribu zināt!”

Turpinājumā daži video ar Džimmiju Nikolu kā piekto bītlu, kura nebija.

Bītlu koncerttūre Austrālijā


Intervijas ar Džimiju Nikolu




Bītli Honkongā 1964.gadā


Bītlu koncerttūre Austrālijā 1964.gadā


Šis ir brīvā tekstā pārstāstīts raksts no portāla www.dangerousminds.net, tāpat kā videoklipi, kurus apkopojusi minētā vietne.

Foto raksta ievadā no www.dangerousminds.net.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: