piektdiena, 2011. gada 11. februāris

"Orchestral Manoeuvres in the Dark" - "History of Modern" (albuma apskats)


Jautājumi "Vai tiešām vajadzēja?", "Kāpēc tieši tagad?", "Vai tas kādam ir vairs vajadzīgs?" un tādā garā kā no pārpilnības raga birst, kad kāda iepriekšējās ēras, tā sauktā, kulta grupa pēc gadu desmitiem izdomā reanimēties un laist klajā nevis kārtējo "Best of" izlasi, bet pilnīgi jaunu plati. Nezinu, vai vispārpieņemts uzskatīt sintipopa grupu "Orchestral Manoeuvres in the Dark" jeb saīsinājumā "OMD" par kulta grupu, bet noliegt nevar - 80.ajos bez viņiem viss būtu savādāk.

1978.gadā, kad Endijs Maklaskejs un Pols Hamfrijs dibināja "OMD", tās skanējums bija visai progresīvs. Jo tas tomēr bija laiks, kad vēl pār pasauli valdīja rokenrols, kad toni noteica Bītli un Elviss Preslijs. 2010.gada "History of Modern" ir "OMD" vienpadsmitais studijas albums. Un tas iznācis četrpadsmit gadus pēc iepriekšējās plates "Universal" (1996). Un tas ir pirmais kopš 1986 gada plates "The Pacific Age", kuru iespēlējis grupas oriģinālsastāvs.

Vai tad ir bijis tā vērts? "OMD" cienītājiem pilnīgi noteikti! Klausoties "History of Modern", nevar, nu nevar pateikt, ka tas nav "OMD". Protams, tas ir "OMD" "zīmoga" - Maklaskeja ne ar vienu citu nesajaucamās balss dēļ. Viņam šobrīd ir 51 gads, bet balss ir akurāt tāda pati kā "OMD" klasiskajās dziesmās "If You Leave", "Maid of Orleans" un "Enola Gay" no 80.ajiem.

Pārņem skepse, kad rokās nonāk kāda jaunības dienu grupas pēc daudziem gadiem izdota plate ar pilnīgi jaunām dziesmām. No vienas puses gribās, lai viss būtu pa vecam - vecie ritmi, aranžējumi, arī frizūras. No otras puses ir bail - laiki ir mainījušies, un vai diez tiem vecajiem čomiem ir vēl pulveris?

Skepsei nav vietas. Liekas, tikai Dīters Bolens nekad nemainīsies un visas viņa dziesmas līdz pat pēdējam komponējumam būs taisītas pēc "Modern Talking" šnites. "OMD", paldies Dievam, ne ar ko nepārsteidz! Vīri ir gājuši līdzi laikam, bet visam pāri ir vecie, labie "OMD".

"If You Want It" bija pirmais singls no jaunās plates. Tikko atskan Maklaskeja balss, acu priekšā paveras diskotēka vidusskolā, kad meitenes negribēja dejot ar puisi, kam mugurā bija olu dzeltens džemperis ar mikipeli pa visu vēderu.


Otrais singls "Sister Mary Says" jau atgriež "Sugar Tax" (1991) noskaņās. Kaut lai prātā nāk "Sailing on the Seven Seas", "Pandora's Box" vai "Speed of Light" - šī plate joprojām ļoti mīļa.


Nenoliedzami interesanta ir "OMD" sadarbība ar Aretu Frenklinu - dziesma ar viņas piedalīšanos "Save Me" gan izlec no pārējās plates, bet labā nozīmē (to, kopā ar vēl dažām albuma "History of Modern" dziesmām, iespējams noklausīties dziesmu listē).
Orchestral Manoeuvres in the Dark by TimeOutNewYork

Nezinu, vai "History of Modern" kļūs par kases grāvēju. Baidos, ka ne. Un labi, ka tā. Jo tā ir plate, kas ļauj vaļu atmiņām un nostaļģijai. Droši vien nekas vairāk. Un tas jau ir ļoti daudz.


2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: