pirmdiena, 2013. gada 18. februāris

"Steelism" - "The Intoxicating Sounds of Pedal Steel & Guitar" (2012)

Radīt mūziku, kas aizrauj, nav viegls uzdevums. Vēl grūtāk ir aizraut ar izpildījumu, jo nereti mute var palikt vaļā arīdzan no galīgi draņķīgas dziesmas, bet ar KĀDU izpildījumu! Protams, nerets ir tas gadījums, kad notiek pretējais. Tomēr dubultā grūti ir aizraut, izmantojot tikai vienu no dziesmas pamatelementiem - mūziku, vārdus vienkārši neizmantojot. Jā, tā ir instrumentālā mūzika, par ko ir stāsts. Padomju laika paaudzēm instrumentālās mūzikas šedevrus nācās klausīties, piemēram, gaidot televīzijā kādu raidījumu, līdz kuram palicis mazliet laika, jo iepriekšējais bija kaut kā pamanījies beigties ātrāk. Tradicionāli spēcīga šī joma bija, rādot laika ziņas, kuras toreiz nelasīja moderators, bet vienkārši parādīja ar tekstu uz kādas dabas ainavas, fonā skanot, labākajā gadījumā, kaut kam no Raimonda Paula.

Mūsdienās instrumentālo mūziku var atklausīties, piemēram, smalkās prezentācijās un veikalos, kuros pārdod aromātiskās sveces un uz pieres piespraužamās indiešu punktiņa zīmes. Tādās iestādēs, kā likums, nelabi paliek no abiem - gan svecēm, gan skanošā fona. Arī prezentācijās un smalkos banketos šāda mūzika skan fonā, tāpēc allaž pretendējusi būt otrajā vietā aiz kaut kā cita - saviesīgām sarunām, šampanieša, indiešu hemoroīdajām svecītēm utt. Pēdējā laikā situāciju laboja tā sauktās postroka instrumentālās grupas kā, piemēram, "Mogwai", taču nav nācies būt pasākumā, kura fona troksnis būtu šādu apvienību radīts. Nu ir alternatīva - amerikāņu duets "Steelism".

Savā instrumentālajā varēšanā grupā burtiski spīd divi jaunekļi - Spensers Kallums Juniors un Džeremijs Fecers. Šis Nešvilā bāzētais duets, kura sastāvs ir visnotaļ internacionāls (Fecers no Ohaio, Kallums Juniors no Londonas), nesen laidis klajā savu debijas singlplati "The Intoxicating Sounds of Pedal Steel & Guitar", kas sastāv no piecām instrumentālām versijām. Pat ne versijām - oriģināliem skaņdarbiem, kuru izpildījums nevarētu būt pilnīgāks, pat, ja pievienotu balsi. Ja tā padomā, šī stāsta ievads nemaz nav attiecināms uz "Steelism" - viņi nespēlē fona mūziku; viņu skaņdarbi ir baudāmi kā vesels priekšnesums, pat, ja nav bilde, iztiekot tikai ar skaņu. Atverot logu, uzliekot uz palodzes magnetofonu un pa visu pagalmu skaļi atskaņojot, piemēram, skaņdarbu "Lewis & Clark", nav šaubu, - tas ir tikai minūšu jautājums, lai ar pavasara iestāšanos apmānītu zem sniega velēnas dusošās sniegpulkstenītes, un tās sāktu bāzt savus gaiši dzeltenos pirksteļus ārā no ledainās sniega valstības. Līdzīgi "Steelism" iedarbojas arī uz cilvēkiem.




Papildus resursi:

Foto raksta ievadā no www.americansongspace.com.

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: