otrdiena, 2013. gada 19. februāris

No arhīviem: "Faces" - "A Nod Is As Good As a Wink... to a Blind Horse" (1971)

Kādā intervijā pāris gadus atpakaļ Rods Stjuarts atzinās, ka, salīdzinot ar laiku pirms divdesmit gadiem, prioritātes viņa dzīvē ir mainījušās. Ārpus mūzikas, viņu allaž saistījušas sievietes un futbols. Ja divdesmit gadus atpakaļ sievietes tomēr bija lielāks vilinājums par kājbumbas spēli, tad tagad tām nākas samierināties ar otro vai pat trešo vietu vēl aiz mūzikas. Šobrīd Stjuarts dzīvo no kaverversiju albumiem - gluži kā Džo Kokers viņš ir sapratis, ka velosipēdu labāk ir nopirkt jau gatavu, nevis izmīcīt to no māliem un metālā drātīm. Bet 1971.gadā viss bija citādāk.

Tajā laikā pilnā sparā attīstījās hipiju kultūra - brīvība attiecībās un izvēlēs. Toreiz 26 gadus vecais Stjuarts bija tik spēka pilns, ka kopā ar grupu "Faces" gada laikā izdeva veselus divus albumus, viens no kuriem - "A Nod Is As Good As a Wink... to a Blind Horse" - kļuva par visu laiku veiksmīgāko grupas karjerā. Tajā iekļauto dziesmu "Stay with Me" mēdz arī dēvēt par labāko, ko Stjuarts savas karjeras laikā iedziedājis, nemaz nerunājot par sakomponēšanu - jā, šī ir Stjuarta paša sacerēta dziesma! Kā allaž, nereti, klausoties noputējušās plates, nākas atskārst, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. To droši var attiecināt uz grupas basģitārista Ronija Leina sacerēto "Debris". Nezinātājs to droši vien jau sen piedēvējis Mikam Haknelam, jo tā bija rodama "Simply Red" pēdējā studijas albumā "Stay" (2007). 

Paralēli grupai "Faces" Stjuarts jau bija uzsācis solokarjeru, kas izrādījās veiksmīgāka un ienesīgāka, tāpēc 1975.gadā viņš paziņoja, ka grupas darbībai pienācis gals. Tiesa, 2009.gadā viens no "Faces" dibinātājiem Ronijs Vuds grupas darbību atjaunoja, bet jaunu studijas albumu vairs nav bijis - tie grupai pavisam bijuši tikai četri, un nu viens no tiem - patiesi labs - pēc 42 gadu klusēšanas atkal dodas ceļā uz klausītāju sirdīm: kam kā kaņepju dūmos tītas atmiņas, kam kā kaut kas pilnīgi jauns un nedzirdēts.




Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: