pirmdiena, 2013. gada 11. februāris

"Skunk Anansie" - "Black Traffic" (2012)

Pagājušā gadsimta deviņdesmito vidū radio ēteros parādījās jauka dziesmiņa "All I Want", ko izpildīja angļu kolektīvs "Skunk Anansie". Šķiet, tiem laikiem progresīva apvienība - īsteni "deviņdesmito viļņa" pārstāvji. Tas bija laiks, kad moderni bija apvienot alternatīvo mūziku ar popu. Un "Skunk Anansie" tas izdevās lāga. Tad - padsmit gadu vakuums, no "Skunk Anansie" ne smakas! Un ne jau tāpēc, ka viņi klusētu, nē - dziesmas viņi radīja un plates izdeva. Bet vienalga vakuums. Un tad pagājušā gadā viņi atkal parādījās redzamības robežās, izdodot savu sesto studijas albumu "Black Traffic".

Nav skaidrs, nu ko cilvēki no viņiem grib? Vai lai atgriež tos deviņdesmitajos? Ar visu no tām izrietošajām sekām - milzīgiem mobilajiem telefoniem, benzīnu pa 20 santīmiem litrā un internetu, kas "nāk" pa telefonu? "Mēsls - tas ["Black Traffic"] tieši tas arī ir!" - aptuveni tā jauno albumu uzņēma respektablais mūzikas žurnāls "NME", veicot aprēķinus, ka "vidējais to cilvēku vecums, kas strādāja pie albuma, ir 46 gadi. Viņiem ir jādodas pensijā! TAGAD!", un novērtēja "Black Traffic" ar vienu balli no desmit. Un tas ir netaisnīgi. Jā, solistei Deborai Annei Daierai jeb Skin tiešām ir 45 gadi, pārējiem arī aptuveni tāpat, bet teikt, ka viss "Skunk Anansie" jaunais albums ir sūds uz kociņa - to nu gan nevar!

Var piekrist, ka plates muzikālais materiāls ir mazliet haotisks - gan kaut kas no metāla, gan popsīgas balādes ir samestas vienās 37 minūtēs, taču, no otras puses, tas ļauj "Black Traffic" baudīt neaizmiegot vai vienkārši truli skanēt fonā. Enerģiskās dziesmas "Satisfied?", "Sad Sad Sad" un "Spit You Out" līdzpastāv tādām gandrīz vai mīlas balādēm kā "I Hope You Get to Meet Your Hero", "Diving Down" un, iespējams, albuma labākajam skaņdarbam "Our Summer Kills the Sun". Un, ja pieņem, ka šī un citas līdzīgās dziesmas ir plates labākās, jāpiekrīt, ka "Skunk Anansie" roķīgais alternatīvisms ir zudis tālēs zilajās. Un tādā ziņā "NME" var piekrist - varbūt albumu vajadzēja ierakstīt tikai šajā popa manierē un beigt mērkaķoties ar to alternatīvo metālu, kas vairs tik labi nepadodas?

Galvai katram uz pleciem jābūt savai. Tāpēc, lai arī daži kritiķi "Black Traffic" iemin zemē, bet citi saka, ka šis ir "viņu eksperimentālākais albums" un "ģitāras ir fantastiskas, un Skin balss joprojām formā" (femalefirst.com), ar kritisku prātu vērtējot, jāatzīst, ka, mazākajā mērā, "Skunk Anansie" jaunais albums ir interesants. Tajā ir ko dzirdēt, lai arī brīžiem šķiet, ka plati iedziedājušas vismaz divas dažāda stila grupas. Rekomendējams albums dažādām noskaņām un dzīves situācijām. 




Albuma vērtējums: 6/10
Citi vērtējumi:
NME: 1/10

Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: