piektdiena, 2013. gada 22. februāris

Mika - "The Origin of Love" (2012)

Albumā "The Origin of Love" Mika jeb Maikls Holbrūks Pennimens juniors dziesmā "Stardust" dzied aptuveni tā: "Es saku, ka mīlu tevi, bet tu man saki - visu gaišu!" Tāda paša cīņa notiek klausītājā, cenšoties, ja ne iemīlēt, tad vismaz izprast šī Beirūtā dzimušā, divdesmit deviņus gadus vecā mākslinieka jaunāko plati - jau pieminēto "The Origin of Love". Miku viņa debijas albumā mēs atceramies gan koķeti jestru ("Grace Kelly", "Lollipop"), gan apcerīgi domīgu ("Stuck in the Middle") - platē bija visplašākā spektra emocijas, Mika bija kā visspožākā raķete lielā salūtā. Viņa trešais albums rāda pavisam citu bildi.

Šķiet, kopš Mika publiski atzinies, ka ir "taisnās zarnas operators", viņš vairs neko neslēpj, neizliekas. Jo "The Origin of Love", atšķirībā no debijas plates "Life in Cartoon Motion" (2007), ir stilistiski viengabalaināks, tajā Mika tik ļoti nelēkā pa visu emociju skalu, neatļaujas tādus ekstrēmus kā agrāk. No samērā izteikta klasiskā popa viņš ir pieslējies vairāk mūsdienīgiem ritmiem un aranžējumiem. Nav šaubu, ka daļai "Life in Cartoon Motion" fanu Mikas jaunais veikums neiet pie sirds. Un ir taisnība, ka iesākumā albums liekas ļoti vienveidīgs, šablonveida. Taču zem modernajiem ritmiem, kārtīgāk ieklausoties, tomēr var sajust emocijas un noskaņas, kas valdīja Mikas debijas albumā. Apslēptas, bet var.

Var patikt, var nepatikt (pēc pārdošanas datiem skatoties, pasaulei sāk nepatikt), bet sava niša popmūzikā Mikam ir garantēta. Varbūt ir pārspīlēti agrākie viņa salīdzinājumi ar Frediju Merkūriju (patiesībā to var pielīdzināt zaimošanai), taču tādas "The Origin of Love" dziesmas kā "Origin of Love", "Lola" un "Celebrate" kādu laiciņu vēl dzīvos. Bet, ja par Mikas nākotni mūzikā - nu, šķiet, diez ko spīdoši jau nav...




Albuma vērtējums: "savāktākais" Mikas albums ar visnotaļ apšaubāmām pretenzijām uz palikšanu lielo skatuvju starmešu gaismās; rekomendējams jūtīgiem visa modernā pieņēmējiem - Mika prot anestezēt un tikai tad durt!

Citi vērtējumi:
Allmusic: 3/5
The Guardian: 4/5

Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: