otrdiena, 2013. gada 26. februāris

No arhīviem: "The House of Love" - "The House of Love" (1988)

Uzsūcis "The Velvet Underground", "The Doors", "The Rolling Stones" un, protams, Bītlu mūziku "no laika, kad biju desmit gadus jaunāks" ("Uncut", janvāris, 2013), Gajs Čadviks pagājušā gadsimta astoņdesmito vidū sacerēja vairākas dziesmas. Viņam ļoti patika sešdesmito gadu rokmūzika, bet nevarēja arī nedzirdēt to, kas darās apkārt reālajā laikā - izteiktais septiņdesmito gadu disko stils pamazām apauga ar elektroniku, rodoties tā saucamajam sintīpopam. Toreiz pasauli jau plosīja "Depeche Mode". Nu labi, ja ne pasauli, tad Apvienoto Karalisti noteikti. Vācijā dzimušais, bet savam tēvam britu armijas virsniekam sekojot un dzīvojot tādās eksotiskās valstīs kā Singapūra un Malaizija, Čadviks sešu gadu vecumā "nogruntējās" Anglijā un beidzot varēja augt un būt kā visi mazi zēni. Tie, protams, bija Bītlu laiki, tāpēc blakus tik ierastai angļu zēnu nodarbei kā futbolam, daudzi sīkaļas sāka dot priekšroku ģitārai. Arī Čadviks.

Pieminētās dziesmas Čadviks sarakstīja, vēl spēlējot grupā "The Kingdoms". "Christine", "Destroy the Heart" un "Real Animal" savu kārtu parādīties starmešu gaismās vēl kādu laiku gaidīja. Guvis iedvesmojošus iespaidus no kāda grupas "The Jesus and Mary Chain" koncerta Londonā, Čadviks 1986.gadā sarakstīja dziesmu "Christine", un nu bija vajadzīga grupa, kas to "progresīvi" varētu nospēlēt. Un, apvienojoties bundziniekam Pītam Evansam, ģitāristiem Terijam Bikeram un Andrea Hoikampai, un basģitāristam Krisam Grūthaizeram no Jaunzēlandes, tapa alternatīvā roka grupa "The House of Love". Tiesa, līdz debijas albuma ierakstīšanai no kompānija jau bija izlidojusi Hoikampa, par ko Čadviks esot bijis "ļoti apbēdināts", jo viņam patikusi Andrea ģitāras spēle. 

"The House of Love" debijas plates uzņemšana bija iedvesmu rosinoša. Britu "The Guardian" nedeva cerības nevienam citam konkurentam, Čadvika veikumu novērtējot ar maksimālo zvaigznīšu skaitu. Taču viena lieta jāatzīmē - "The House of Love" allaž veiksmīgāki bijuši ASV, ne pašmājās. Kaut vai minētās "The Kingdoms" laikā tapušās trīs Čadvika pirmās dziesmas "Christine", "Destroy the Heart" un "Real Animal" laikā (1987./1988.), kad Apvienotās Karalistes singlu tabulā vietas nefiksēja, ASV tā sauktajā "modernā roka" kategorijā "Christine" atzīmējās pat astotajā pozīcijā. Šī pati tendence novērojama visā grupas karjeras laikā, kas ar pārtraukumu no 1993. līdz 2005.gadam oficiāli turpinās joprojām. Šajā 2005.gadā "The House of Love" centās otrreiz iekāpt vienā un tajā pašā upē ar atgriešanās albumu "Days Run Away". Nu, domājams, vismaz pašiem bija aizraujoši, jo tabulas un grafiki uz šo plati nereaģēja vispār.

Bet "The House of Love" agrīno devumu nedrīkst nenovērtēt. Piemēram, lai arī Ņujorku un Londonu šķir tūkstošiem kilometru, jūras un okeāni, amerikāņu grupas "The National" līderis Mets Bērningers, lai arī tam nav atrodams neviens pierādījums, iespējams, agrā jaunībā ne reizi vien spoguļa priekšā dziedājis visas angļu "The House of Love" dziesmas pēc kārtas... Čadviks ar kolēģiem ir tādi savādi piesaistoši. Un, galvenais, dzied arī par Jēzu!



Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv




Nav komentāru: