piektdiena, 2013. gada 1. februāris

"Kasabian" - "Velociraptor!" (2011)

Tas, ka pasaulē valda netaisnība, nav nekāds jaunums. Nemaz nerunājot, cik netaisnīgs ir liktenis par to, ka Olgai jau piecdesmit, pilnīgi nav saprotams, kāpēc visos "desmitgades (gadsimta, visu laiku) labāko dziesmu" topos pirmajās vietās nekad nav manīta angļu grupas "Kasabian" dziesma "Goodbye Kiss"?! Kas - visi bez ausīm palikuši, vai?!

"Velociraptor!", kurā iekļauta "Goodbye Kiss", ir "Kasabian" ceturtais albums. Nebūdams kaislīgs šīs grupas daiļrades pārzinātājs, līdz šim paviršs klausītājs albumā varētu rast atklāsmi, ka "tur kaut kas ir!". Pēc "Kasabian" 2006.gada albuma "Empire" bija diezgan grūti saņemties, lai iedziļinātos šajā, ņemot vērā, ka pa vidu ir vēl viena plate "West Ryder Pauper Lunatic Asylum" (2009), kas vispār paslīdējusi garām nepamanīta. Taču svaigākais "Kasabian" veikums ausīs kaut kādā veidā tomēr ir nokļuvis. Un tas dāvā pilnīgi pretējas emocijas kā "Empire". Ja aizpērnais izklausījās gauži vienmuļš, no kura neaizķērās vispār nekas, tad "Velociraptor!" ir krasi atšķirīgs. Tas ir daudzveidīgāks, dažbrīd piezogas doma, ka pat pārāk, jo vienas plates ietvaros muzikālās interpretācijas svārstās amplitūdā no simfoniskā orķestra līdz teju "ramšteiniskiem" elementiem, pa vidu vēl piestājot "Kraftwerk" ietekmju mazā pieturiņā. 

Vai var būt, ka šī ir tā pati grupa "Kasabian", kas darbojās "Empire" laikā? Jā, absolūti! Jo tās kodols joprojām ir galvenais balssvīrs Toms Mīgans, ģitārists Serdžio Pizorno un basģitārists Kriss Edvarts. Droši vien mainījies ir tikai muzikālās gaumes briedums. Tai kļūstot panēsātākai, par skādi nebūtu celt augšā arī iepriekšējos trīs "Kasabian" albumus, lai ar citu skatu uz dzīvi novērtētu tos vēl vienu reizi. Bet šobrīd priekšā ir "Velociraptor!". Bez jau pieminētās "Goodbye Kiss" albumā rodamas arī citas pērles. "Led Zeppelin" faniem par prieku (bet varbūt dusmām) platē iekļauta dziesma "Days Are Forgotten" - nav jābūt lielam dziesmu pārzinējam, lai saprastu, ka vokālie "bļāvieni" tajā ir uz mata tādi paši kā "Cepelīnu" hītā "The Immigrant Song". Savukārt "Switchblade Smiles" ir apliecinājums iepriekš sacītajam par plates muzikālo daudzpusību - šo dziesmu mierīgi varētu sajaukt ar kādu lēnāku "The Prodigy" balādi. Kopējais iespaids par albumu - patiešām labs. Gandrīz kā no jauna sagaidīt mājās pazudušo dēlu...




Albuma vērtējums: 8/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5
Guardian: 4/5
The Independent: 4/5
NME: 8/10
Q: 4/5

Papildus resursi:
"Kasabian" mājaslapa

"Kasabian" profils portālā "Facebook"
"Kasabian" profils portālā "Twitter"
Iegādājies "Kasabian" mūziku legāli!

2013, www.musicstories.lv





Nav komentāru: