trešdiena, 2013. gada 27. marts

"The Sound Poets" - "Tavs stāsts" (2013)

Ja rokās nonākusi šī "The Sound Poets" plate, atlikušo gadu pilnīgi mierīgi var dzīvot ar  pārliecību, ka labākais, kas šajā gadā iznācis latviešu mūzikā, ir, tā teikt, darīts. Vienpadsmit dziesmas skanīgā Jāņa Aišpura balsī ir tās, kas šajā gadā neatgriezeniski ievada pavasari vai rada to, ja sajūtās tas kaut kur vēl kavējas. "The Sound Poets" nav sveši visiem "Prāta Vētras" pēdējās tūres apmeklētājiem, tas arī nav jaunums tiem, kuru ceļi ar "Kaupera bandu" pērnvasar nekrustojās. Šķiet, 2008.gadā iznāca grupas debijas albums "Sound Poetry", kas šos jauniešus (tiesa, toreiz mazliet savādākā sastāvā) izstūma uz skopās patiešām kvalitatīvās latviešu poproka skatuves. "Pearl Tears", "It Takes Me", "Breaking Bounds" - nu jau klasika, varētu teikt, bet pie "The Moon" kā vilkam riesta laikā gribas kaukt līdzi, pret mēnesi kaklu izstiepušam.

"Tavs stāsts" ir mazliet savādāks. Atšķirībā no pilnīgi angliskās debijas, šeit viss ir latviski. Domājams, tas ir būtiski, jo tagad arī ļaudis, kas angliski saprot tikai skaļāk izkliegtās frāzes  80.gadu vācu pornofilmās, var novērtēt "The Sound Poets" visā krāšņumā - "Tavs stāsts" liek jūsmot ne tikai par nobriedināto skanējumu (koris "Kamēr..." dziesmā "Nāc līdzās", Undīnes Balodes čella spēle un divu pūtēju darbs visā albumā), bet arī izgaršot liriku. "Varbūt nemaz nav zaudēts viss // Vien tas, kas kļuvis lieks" - šī rindiņa no dziesmas "Izrāde" ir albumā iekļauto vēstījumu esence. Un paši "The Sound Poets" tam arī seko - albumā "Tavs stāsts" nav nekā lieka (nu, varbūt viena dziesma par daudz), bet kopumā pēc tā noklausīšanās ir sajūta, ka esi pavisam pliks ļaužu pārpildītā ielā, bet tev nemaz nav neērti! Kad attopies, protams, saproti, ka neesi kails - tev ir biezs kažoks, siltās apakšbikses, vilnas džemperis ar auseklīšiem, bet tādas dziesmas kā "Miglis", "Tavs stāsts", "Emīlija" un visas pārējās katra padara tevi vieglāku par vienu apģērba gabalu. Kad vienpadsmit dziesmas ir beigušās, jūti tikai bikšturu un varbūt ortopēdisko sandaļu svaru...

Mazliet mulsina informācija, ka "Tavs stāsts" ir "The Sound Poets" debijas albums un "Emīlija" vispār tās debijas singls - laikam šī skaitās pirmā oficiālā plate. Jānovēlē izdot arī tās starptautiskā versija angļu valodā, un tad jau pavisam reāls var kļūt scenārijs, ka "Prāta Vētra" iesilda "The Sound Poets" Eiropas koncerttūri. Izņemot Lietuvu, tā ir Laura Reinika teritorija.



Papildus resursi:

Foto raksta ievadā no "The Sound Poets" "Facebook" profila.

2013, www.musicstories.lv




Nav komentāru: