piektdiena, 2013. gada 22. marts

"Eels" - "Wonderful, Glorious" (2013)

Amerikāņu indīroka klejojošā dvēsele Marks Olivers Everets nupat devis pasaulei iespēju lieku reizi noelsties, laižot klājā savu desmito projekta "Eels" albumu "Wonderful, Glorious". Klejojošs Everets ir savos meklējumos mūzikā, regulāri rotējot "Eels" dalībniekus - to grupas astoņpadsmit gadu pastāvēšanas laikā bijis vairāki desmiti, tai skaitā mūzikas ģēnijs Toms Veits. 

"Wonderful, Glorious", lai arī ar dibena spalvām ir sajūtama Veita pagaisusī klātbūtne, vairāk tomēr līdzinās tādu mūsdienu īpatņu kā Ērika Francisa Šrodija jeb "Everlast" vai Nika Keiva un viņa "The Bad Seeds" skanējumam (pirmajam vairāk). Albuma trīspadsmit dziesmās iespējams saklausīt pilnīgi visu, kas vien ienāk prātā. Piemēram, "True Original" varētu šķist kā izpīpāta no "The Rolling Stones" dziesmas "Angie" nošu starprindām, "Stick Together" sākuma ģitāras automātiski liek meklēt sakritības Ērika Kleptona karjeras pirmsākumos viņa grupas "Derek and the Dominos" dziesmu apcirkņos, bet "On the Ropes" iesākās gluži kā "Dālderu" savulaik skandētie "Dzeltenie aizkari". Visnotaļ amizanti iedomāties, ka Everets mēdz iedvesmoties savām dziesmām, mājās pie alus glāzes skatoties "Mikrofona aptaujas" astoņdesmito gadu DVD.

"Eels" svaigākais darbs ir kā žāvēta vobla - to varbūt iesākumā ir grūti sakožļāt, tās cīpslas iesprūst starp zobiem un rada neizskaidrojamu sajūtu, kurā diskomforts mijas ar apslēptu vēlmi to paildzināt. Līdz beigu galā, kad vobla ir notiesāta, viss - pirksti, mute, drēbes - vēl dienām ož pēc zivs. Tāds ir "Wonderfurl, Glorious" - i ne ausi noņemt, ne aci atraut!



Kopsavilkums: pirms sāc klausīties "Wonderful, Glorious", kārtīgi pienaglo savu jumtu...

Vērtējumi:
The Guardian: 4/5
NME: 8/10
The Observer: 3/5
Paste: 6/10

Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv




Nav komentāru: