pirmdiena, 2013. gada 25. marts

"Phosphorescent" - "Muchacho" (2013)

Skumjš. Tā vienā vārdā var nosaukt Metjū Houku. Pat desmit tūkstošiem gadu veidojies akmens, kas pieredzējis visus būtiskākos vēstures notikumus, izdzirdot, piemēram, dziesmu "Song For Zula", sajutīs kaklā (nu kaut kur jau akmenim tāds ir) rūgtu spiedienu. Bet, noklausoties visu Houka projekta "Phosphorescent" jaunāko albumu "Muchacho", apraudāsies kā vecmāmuļa, kuras iemīļotais personāžs seriālā ņem un atstiepj kājas. Houks ir radījis uzskates līdzekli psiholoģijas un psihiatrijas zinātnēm - to pētnieki mierīgi var likt savos atskaņotājos "Muchacho" un eksperimentu grupās pētīt, kas sāks raudāt pirmie - sirmas sievas, brangi kungi labākajos gados vai pusaudži piņņainiem vaigiem. Patiesību sakot, šāds eksperiments gan izgāztos. Jo "Phosphorescent" jaunākajā albumā ir kāds savādāks kods. Tā būtība - pieradināt klausītāju pie skumjām tādā līmenī, ka tās sāk sagādāt baudu un, paradoksālākais, arī prieku.

Ikdienas straujais ritms daudzas lietas mums liek darīt ātri, neiedziļinoties un teju automātiski. No tā ierasti rodas rutīna, kuru nebeidzam vainot kā savas dzīves galveno "pelēkā" krāsotāju. Bet no tā neizbēgt - pat sēžot uz poda, katram no mums ir sava veida rituāli, bet tāpēc jau šī konkrētā rutīna nav atmetama, jo ir visnotaļ noderīga un nepieciešama mūsu fizioloģisko procesu vadīšanā. "Muchacho" ir lielisks rutīnas sabiedrotais. Šis albums normalizē klausītāja spriešanas un domu ātrumu - gluži kā Mirtantei dillītes asinsspiedienam. Kad skan "Muchacho", nav iespējams kaut ko izdarīt greizi vai nepareizi, jo prāts un rokas tad strādā vienotā komandā, kas citkārt notiek ne vienmēr. 

Ir marta beigas. Pavasaris. Zem kādas jaunā projekta daudzdzīvokļu mājas logiem sēd seši septiņi runči. Viens ruds ar dzeltenām acīm, otrs melnbalti raibs ar pa pusei atkostu ausi, trešais svītrains kā tīģeris melnbaltajā televizorā. Pārējie - kaut kas pa vidu šiem trim. Un, kolīdz uzspīd saulīte, rudais sāk un visi pārējie piebalso, radot "gaiļa dziesmu" pavasarim. Dažbrīd viņi dzied daudzbalsīgi, dažbrīd katrs pats par sevi, bet viss kopumā liecina, ka ruduļa saimnieks šovakar velti zāļu skapītī varēs meklēt savu baldriāna tinktūru... Šī ir "Phosphorescent" septītā albuma "Muchacho" ievadošās un noslēdzošās dziesmas "Sun' s Arising" leģenda. Ja šo dziesmu profesionālā studijā nav iedziedājuši apdulluši kaķi, tad taisnības pasaulē nav vispār!

* šis nav oficiālais dziesmas video







Papildus resursi:

Foto raksta ievadā no www.deadoceans.com.

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: