sestdiena, 2015. gada 31. oktobris

Ryan Adams - "1989" (2015)

Cilvēkiem ap četrdesmit, sevišķi vīriešiem, galvā mēdz saslēgties vadiņi, un viņi izdara pārsteidzošas un neizprotamas lietas. Apprecēt jaunu sievu, pilnā alpīnista ekipējumā uzkāpt Bastejkalnā, izslaukt kazu vai bez ķirurģiskas iejaukšanās nomainīt tai dzimumu - tie ir tikai daži piemēri. Bet, šķiet, pārspļāvis visus ir amerikāņu folkroka mākslinieks Raians Adams (40). Viņš ir ņēmis un pārdziedājis, lai dies' nogrābstās, visu Teilores Sviftas jaunāko albumu "1989". 

SVIFTAS DZIESMĀS "MAZ BULŠITA"

Ņemot vērā Sviftas neizskaidrojamo, globālo popularitāti, nebūtu nekas pārsteidzošs, ja šādu soli spertu kāds, kuram sevi vēl jāpierāda. Bet ko, un galvenais - kam, kaut kas bija jāpierāda Adamam? "Es esmu [Sviftas] fans, kopš [viņas 2008.gada albuma] "White Horse"," sarunā ar žurnālu "Rolling Stone" atklāj Adams. "Viņas dziesmas ir pamatīgas." Tur esot "maz bulšita", apgalvo Adams. Protams, Sviftas albums "1989" bija Adama tūres autobusa fonotēkā, un tas tur skanējis nepārtraukti. Un tā mūziķim radās "dīvaina doma" ierakstīt visu šo albumu pilnībā no jauna, tikai akustiskā versijā (tiesa, intervijā žurnālam "Entertainment Weekly" Adams minēja citu lēmuma pieņemšanas momentu - pērnā gada Ziemassvētku laiku, kuru viņš vienatnē pavadīja depresīvā noskaņojumā, jo izšķīrās no sievas - aktrises un dziedātājas Mendijas Mūras).

Šo dīvaino ideju Adams realizēja. Trīs nedēļu laikā plate tika pārskaņota "Adama noskaņās", kurās galu galā izpalika akustiskās versijas, bet kuras tika papildinātas ar stīgu instrumentiem. Sākumā apjukušais četrdesmitgadnieks bija plānojis šo ierakstu dāvināt un radīto Sviftas dziesmu programmu spēlēt tikai draugiem, tai skaitā pašai Sviftai. Taču, kad viņa aiz sajūsmas par rezultātu iesvilusies, Adams nolēma, ka tam jābūt viņa kārtējam albumam. Divas nedēļas pēc izdošanas (21.septembrī) Adama "1989" bija pārdots jau 50 tūkstošos digitālo kopiju un tapis par 2015.gada lielāko pārsteiguma albumu.

IESPĒJA "SPOTIFY" LIETOTĀJIEM

Tas, ka platei ir komerciāli panākumi, nav pārsteigums. Pirmkārt, Sviftas popularitāte žilbina, viņa ar šo albumu "1989" šobrīd atrodas komerciāli ļoti veiksmīgā turnejā, turklāt Sviftas aizliktais vārds ir vairāk vērts kā piecas ANO rezolūcijas kopā ņemtas (lai atceramies "Apple Music" piekāpšanos māksliniekiem honorāru jautājumā pēc Sviftas iejaukšanās, un šī paša "Apple Music" ietvaros skanošā globālā radio "Beats 1" intervijā viņa Adama plati nu ļoti saslavēja!). Cits jautājums - kāds ir albuma vēstījums un, tā teikt, sausais atlikums? 

Skaidrs, ka ieguvējs no šī visa ir tieši Adams. Ne jau Adama fani tagad pirks Sviftas plates. Savukārt ar Sviftu apsēstie Adama plati gan! Turklāt visiem "Spotify" lietotājiem, kuriem jau pieminēto honorāru dēļ Sviftas dziesmu katalogs nav pieejams, šī ir iespēja vismaz attālināti saprast, par ko tagad pasaule jūk prātā. "Man tās [Sviftas dziesmas] nozīmē to pašu, ko manis paša dziesmas," savu gluži organisko saplūšanu ar jauno popzvaigzni izskaidro Adams. "Pretējā gadījumā es tās nemaz nebūtu dziedājis." Āmen!


2015, www.musicstories.lv

Nav komentāru: