piektdiena, 2011. gada 7. janvāris

2011.gada labumus vēl gaidot (mūzikas blogs)




Cūkas šņukurs apēsts, petardes gaisā uzlaistas, nu var atkal atgriezties pie ierastās dzīves - "aptaisīt" talantīgu cilvēku veikumus mūzikā. Šeit būs tas jaukākais no 2010.gada beigām ar skatu uz šo jauno 2011.gadu. Šis gads solās būt brangs - jau 18.janvārī iznāks jaunā "The Decemberists" plate "The King Is Dead" (līdz šim datumam to var noklausīties šeit), 14.februārī visi klausīsies jauno "Mogwai" garadarbu "Hardcore Will Never Die, But You Will", šķiet, 8.martā pasauli pāršalks "R.E.M." kārtējais studijas albums, bet vēl bez konkrētiem datumiem, bet zināms, ka 2011.gadā jaunas plates izdos Fiona Apple, "Battles", "Beastie Boys", "Coldplay", "Death Cab For Cutie", "Fleet Foxes", "Foo Fighters", "Jamiroquai", "Kraftwerk", "My Morning Jacket", "Radiohead", "Red Hot Chili Peppers", "The Strokes", "U2" un, protams, daudzi citi. Klusums 2011.gadā nedraud!


1. Edei - "Loved" ("Inside Information", 2011)

"Nav daudz meiteņu, kuras ir uzstājušās šovā "Top Of The Pops" kopā ar "Jay-Z" (...) Bet Edei nav vienkārša, 22 gadus veca meitene," tā Edei mājas lapā sākas viņas biogrāfija. Domājams, tas ir skaisti - dziedāt kopā ar "Jay-Z", tāpēc tālākajā biogrāfijā pagaidām iedziļināties nav īpaši vērts. 2011.gada sākumā klajā nāks Edei debijas plate "Inside Information", tad nu pēc pāris gadiem būs iespējams secināt - par tādu Edei vēl kāds runā? Vai varbūt ar "Jay-Z" dziedās kāds cita, kamēr Edei kopā ar "Kokmuižas muzikantiem" taranēs "Latvijas šlāgeraptauju" (to, ja kas, rāda pa pirmo Rīgu svētdienās kaut kad pa dienu)? Turpinājumā dziesma "Loved" no pieminētās debijas plates. Klausoties šo, jāatceras, ka dziesmu "Stand by Me" jau sen, sen atpakaļ sacerējis Bens Kings...

Edei "Loved" from Ross McLennan on Vimeo.





2. PJ Harvey – "The Last Living Rose" ("Let England Shake", 2011)

Pārsvarā pēc četrdesmit, ja vien cilvēkam ir krāniņš, izkrīt mati galvvidū, bet, ja krāniņa nav, sākoties īstā dzīve. Hārvijas kundze to pierāda. 14.februārī, kad visi atkal staigās gaiši rozā zeķbiksēs un dāvinās viens otram bučiņas, Pollija Džina Hārvija tam pretī liks kaut ko skarbāku - savu astoto studijas plati "Let England Shake". Ja albums būs tik pat labs kā dziesmas "The Last Living Rose" video (tieši video!), tad panākumi tam garantēti.




3. "Neon Trees" – "Animal" ("Habits", 2010)

Tas mūsdienās vairs nav nekāds brīnums - vokāli instrumentāls ansamblis izdod savu debijas plati un vienā rāvienā kļūst populārs un pieprasīts. Izņēmums varbūt vienīgi ir "Kombuļu" Inese, kura ir populāra arī bez albumiem. Kalifornijas kvartetam "Neon Trees" nav tik krāšņu dabas dotību kā Inesei, tāpēc tam nācās cīnīties par savu slavas minūti sūri un grūti. Līdz "Habits" izdošanai "Neon Trees" piecus gadus cītīgi uzstājās gadatirgos un droši vien arī pirtīs, līdz 2008.gadā viņus par dažu savu Ziemeļamerikas tūres koncertu iesildītājiem uzaicināja grupa "The Killers". Ar to vārti bija vaļā un debijas plate "Habits" 2010.gadā ASV sasniedza Platīna diska statusu - tā tika pārdota vairāk kā miljons kopijās. "Animal" skaitās šīs Platīna plates grāvējs.




4. "Starlings" – "Weight in Gold" (2010)

Grūti saprast, kas nāk prātā pirmais, kad izdzird kvarteta "Starlings" "Weight in Gold" - astoņdesmitie vai deviņdesmitie? Astoņdesmitajiem tehniski par daudz advancēti, deviņdesmitajiem - par daudz 80.to gadu skaņas. Un nav brīnums, ka grūti tā uzreiz pateikt, jo paši puikas sevi sauc par "Talk Talk", hausmūzikas, "Simple Minds", "Heaven 17", "New Order", Džordžio Morodera un disko sajaukumu.




5. "Analog Nord" – "The High Road" feat Alvilda ("Friendly Fire", 2009)

Starp Īslandi un Norvēģiju, starp Norvēģu jūru un Atlantijas okeāna ziemeļu daļu atrodas nelielu salu grupiņa ar nosaukumu Fēru salas. Taču, neskatoties uz ziemeļnieciskajiem laika apstākļiem, acīmredzot nav tik auksti, lai nepadziedātu un nepadejotu. Par dejošanu nekas nav zināms, bet dziedāšana "fēristiem" iet no rokas. Par grupu "Analog Nord" nekas ļoti daudz nav zināms - pēc "Facebook" profila bildēm redzams, ka "Analog Nord" ir trio, kas spēlē elektroniskās un ģitārmūzikas kombinejumu un kas viņiem sanāk teicami.



Nu šoreiz kaut kā tā.

Foto raksta ievadā: http://www.dwinsider.com

Nav komentāru: