sestdiena, 2013. gada 11. maijs

No arhīviem: "Styx" - "The Grand Illusion" (1977)

Vai nu progresīvā roka dižgariem "Styx" dzīve liekas, vai arī viņi to izdzīvo kā teātri. Katrā ziņā grupas 1977.gada albums "The Grand Illusion" izklausās pēc mūzikas izrādei "Lolitas brīnumputns" vai jebkurai citai, kas mums, šajā jūras krastā dzīvojošajiem, allaž asociēsies ar komponistu Imantu Kalniņu. Gan filmā "Sprīdītis", gan animācijas sērijās "Fantadroms" šī komponista radītais skaņu celiņš ar izteiktām sintezatora partijām mums devis tādu kā kodu, kādai jāizklausās kino mūzikai, un, kad dzirdam šīs dziesmas "bez filmas", šī kinolente pati sāk griezties mums acu priekšā - tik spēcīgi atmiņā kā viens veselums iespiedušies šie divi radošie elementi. Un tieši tāpēc, parastam padomju bērnam, kas bērnību pavadījis astoņdesmitajos, amerikāņu "Styx" albums "The Grand Illusion" šķiet kā dziesmās ietērpta pasaka. 

"The Grand Illusion" ir "Styx" septītais albums. Pietiekams skaitlis, lai kaut kur pie apvāršņa parādītos daudzu  labu lietu blakne - rutīna. Sešos gados septiņi albumi - nu tas ir teju konveijera darbs. Grupas līderis Deniss De Jangs šo ikvienam radošam cilvēkam bīstamo lietu stāvokli - rutīnu - bija jau aptvēris, ierakstot gadu iepriekš iznākušo plati "Crystal Ball", tāpēc darbs pie "The Grand Illusion" bija sava veida pierādījums un izaicinājums pašam sev - kā un vai iespējams lietas, pie kurām jau tik pierasts, izdarīt ar degsmi kā pirmajā reizē? Aptuveni tulkojot albuma tituldziesmas vārdus, dzirdam De Jangu sakām: "Ja tu domā, ka tava dzīve ir pilna apjukuma // Un pie tā ir vainojami tavi kaimiņi // Tikai atceries, ka tās ir milzīgas ilūzijas // Jo dziļi iekšā mēs visi esam vienādi." 

1977.gadā De Jangam bija 30. Trakulīgie divdesmit jau aiz muguras, brieduma gadi pašā sākumā. Un, lai arī "Styx" daiļrades nepārzinātājam ir grūti spriest par to, kā no pirmajiem albumiem līdz "The Grand Illusion" ir mainījies De Janga "liriskais un muzikālais" noskaņojums, viss šis albums caurstrāvo tādu pamatīgumu, kāds pat 30 gados raksturīgs varbūt ne lielākajai daļai. Izņēmums ir dziesma "Come Sail Away". Tā liekas tāda jautra māžošanās. Bet ne "Styx" dēļ, bet gan tāpēc, ka, šo dziesmu dzirdot, allaž prātā nāk tās versija "Dienvidparka" jautruļu izpildījumā...



Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv







Nav komentāru: