sestdiena, 2011. gada 1. oktobris

Brian Eno - "Drums Between The Bells" (2011, albuma apskats)

Ne visiem ir lemts lidot kosmosā. Tas prasa daudz pūļu, izturības un vēlmi ēst belašus no tūbiņām, tāpēc skatīt klātienē Zemi no visuma puses ir vien reto privilēģija. Tomēr vieglu bezsvara un pat transa stāvokli var iemantot vai ik katrs arī šeit uz zemes dzīvojošais. Atliek vienīgi izvēlēties no diviem to panākšanas veidiem - iebāzt rozetē slapjus pirkstus vai noklausīties Braina Īno jauno plati "Drums Between The Bells".



Brains Īno savu mūziķa karjeru uzsāka 1971.gadā grupā "Roxy Music" kopā ar tās līderi Braienu Feriju, taču pēc otrās plates iznākšanas abi vīri vairs nevarēja rast kopīgu valodu un šķirās. Tālākais ceļš Īno veda solo karjerā, kuras laikā viņš spēlēja nozīmīgu lomu arī citu grupu un mākslinieku daiļradē - viņu aicināja līdzproducēt plates tādas grupas kā "U2", "Talking Heads", "Ultravox", Deivids Bovijs un daudzi citi. Starp citu, tieši Īno, šķiet, ienesa īru supergrupas "U2" skanējumā to neatkārtojamo kosmisko ģitārskaņu, kas dzirdama vai visās viņu platēs - augstākstāvošā dziesma "Glitch" brīžiem taču atgādina slavenos īrus kaut vai viņu 1993.gada platē "Zooropa"? Bet tagad lidojam kosmosā!



"Drums Between The Bells" ir Īno kopdarbs ar dzejdari Riku Holandu. Uzskaitīt, kura plate pēc kārtas šī ir, britu talanta devumā ir grūti. Neskaitāmas izlases, solo albumi un ambientās mūzikas apkopojumi kā sārtas rudens lapas no kokiem sabirst lielajā Braina Īno diskogrāfijas maisā.

Aprakstīt Īno mūziku ir neiespējami. Tas būtu tāpat kā noskaidrot, kā garšo migla! Tā vienkārši ir, aizmiglo acis, liek justies pavisam savādi, bet tai nav ne garšas, ne smakas. Arī "Drums Between The Bells" ir migla, kas apņem un aizrauj varbūt tieši tāpēc, ka zinām - jebkurā brīdī varēsim no tās iziet un atkal nostāties uz abām kājām. Ja šādas pārliecības nav, labāk Īno plati nemaz nesākt klausīties.



Albuma vērtējums: 7/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5
The Guardian: 3/5
Pitchfork Media: 6,6/10
Rolling Stone: 3/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: