svētdiena, 2016. gada 27. marts

"SoundCloud" kļūs par maksas straumēšanas servisu

2007.gadā divu zviedru mūziķu Aleksandra Ljunga un Ērika Valforsa dibinātā vietne "SoundCloud" šo gadu laikā ir kļuvusi ietekmīgs spēlētājs mūzikas biznesā. Paradoksāli, ka tiek pieminēts bizness, jo "SoundCloud" ir bezmaksas* vietne, kurā mūziķi - pārsvarā gan "jaunie un progresīvie" - publicē savus skaņdarbus un saņem klausītāju atsauksmes nepastarpinātā veidā. Bet, izskatās, ka priekiem būs gals, ja par priekiem šajā gadījumā uzskata jēdzienu "bezmaksas". "SoundCloud" kļūs par maksas mūzikas straumēšanas servisu!


175 MILJONI LIETOTĀJU PĀRTAPS "NETICAMOS IEŅĒMUMOS"?

Vienkāršais un saprotamais vietnes dizains, iespēja iepazīt nupat radītus skaņdarbus un komentēt tos vietnei "SoundCloud" ir spējusi piesaistīt, kā ziņo "Billboard", 175 miljonus lietotāju. Ņemot vērā mūzikas izdevniecību aizvien uzstājīgāko spiedienu izņemt no "SoundCloud" viņu pārstāvētos darbus un draudošos tiesas procesus, vietnes vadība ir nolēmusi paklausīt pirms dažiem gadiem "Universal Music Group" (UMG) izpilddirektora Lusiana Greindža padomam pārvērst šo ievērojamo lietotāju skaitu "neticamos ieņēmumos". 

Pusotra gada laikā šobrīd Berlīnē bāzētais "SoundCloud" serviss ir noslēdzis vienošanos ar "Warner Music Group", UMG un neatkarīgo izdevniecību aģentūru "Merlin" par viņu pārstāvēto darbu izmantošanu, turklāt marta vidū jābūt gatavai vienošanās arī ar "Sony Music", kura līdz šim īpaši ir pretojusies "SoundCloud" bezmaksas straumēšanai. Plānots, ka "SoundCloud" paralēli pastāvēs gan maksas gan bezmaksas straumēšanas iespējas, un šie jaunumi, pēc "Billboard" avotu ziņām, tiks izsludināti tuvākajās nedēļās. 

Uz jautājumu, kāpēc "SoundCloud" jālaužas jau tā pārpilnajā mūzikas straumēšanas biznesā, daļēja atbilde ir pieminētais mūzikas izdevniecību spiediens, daļēji arī fakts, ka 2015.gads bija pirmais, kad ASV, pēc "Nielsen" datiem, ieņēmumi no mūzikas straumēšanas pārsniedza ieņēmumus no visiem citiem ierakstu pārdošanas veidiem. Bet vai "SoundCloud" spēs konkurēt ar jau 30 miljonu lietotāju piesaistījušo "Spotify" vai 10 miljonu "Apple Music", nemaz nerunājot par pārējiem nosacīti mazajiem straumētājiem? 

DARĪS SAVĀDĀK

Ja pieņem, ka no 175 miljoniem "SoundCloud" lietotāju maksas versiju izvēlas abonēt kaut vai tikai 5% jeb 8,75 miljoni, maksājot par to EUR 9,99 mēnesī, jaunā servisa ieņēmumi būtu visai solīdi - aptuveni 90 miljoni eiro mēnesī. Otrs, "SoundCloud" plāno dot izdevniecībām lielāku vaļu sava satura administrēšanā - izdevniecības pašas varēšot noteikt, kuru saturu ļaut straumēt bezmaksas versijā un kuru nē. Trešais, "SoundCloud" joprojām turpinās būt atbalstošs attiecībā uz dažādu dziesmu remiksiem, kas ir masīva vietnes veiksmes stāsta daļa. Katrs augšupielādētais remikss tiks skanēts un, ja tajā atklāsies kāds ar autortiesībām aizsargāts darbs, šis autors automātiski saņems savu straumēšanas ieņēmumu daļu (tiesa, izdevniecībām būšot tiesības arī konkrētos darbus izņemt no "SoundCloud").

Tagad atliek tikai vērot, kā uzvedīsies "SoundCloud" lietotāji. Šī vietne ir populāra tieši elektroniskās deju mūzikas (EDM) fanu vidū un, kā sarunā ar "Billboard" atzīst britu neatkarīgās izdevniecības "Ninja Tune" Ziemeļamerikas nodaļas vadītājs Džeimss Kolinsons, "auditorija, kura pērk elektroniskās mūzikas albumus un festivālu biļetes, apgrozās "SoundCloud". Tas ir [EDM] mākslinieku darbarīks un kopiena." Kā izskatās, "SoundCloud" būs aizraujošs eksperiments.

* šobrīd "SoundCloud" piedāvā "PRO" un "PRO Unlimited" abonēšanu par EUR 5-9 mēnesī, kas vairāk domāts pašiem skaņdarbu ievietotājiem.

Foto links.

2016, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: