svētdiena, 2014. gada 9. novembris

Mūzikas video paver jaunus ceļus reklāmai

Gluži tāpat kā modernās tehnoloģijas ļauj šodien skatīties iecienītākās filmas, seriālus vai raidījumus katram izdevīgā laikā un, galvenais, bez reklāmas pauzēm, šīs pašas tehnoloģijas ļauj jau sen dienas uzņemtos dziesmu videoklipos iemontēt pavisam aktuālas reklāmas. Sava jaunākā izdevuma lappusēs šai tēmai pievērsies žurnāls "Rolling Stone". Publiku nosacīti varētu sadalīt divās daļās. Pirmā ir tā, kura uzskata, ka mainīt jau radītu video ir gluži kā sabojāt mākslas darbu, kā Monai Līzai piezīmēt ūsas. Otrā lasītāju daļa, gluži pretēji, ar interesi tagad var pārlapot savu iecienīto mākslinieku videoklipu katalogus jūtūbē, piemēram, cenšoties kādā Ērika Kleptona astoņdesmito gadu videoklipā pēkšņi ieraudzīt ielas stūrī novietotu "Facebook" vai "Angry Birds" reklāmu.

"Iespējas ir neierobežotas," žurnālam atzīst mediju tehnoloģiju kompānijas "Mirriad And French" izpilddirektors Teds Miko. "Mēs zinām, ka šī gadsimta paaudzes uzvedība ir atšķirīga: 35% vairs neskatās [tradicionālo] TV apraidi, savukārt 90% no tiem, kas skatās TV "replay" [režīmā], dara to, izlaižot reklāmas," saka Miko kolēģis, kompānijas "Havas" starptautiskais rīkotājdirektors Dominiks Delports. Pirmā, kas pievērsās šādam reklāmu izvietošanas veidam agrāko gadu videoklipos, bija mūzikas izdevniecība "Universal Music Group". Arī "Mirriad And French" ir saistīta ar mūzikas industriju - Miko savulaik darbojies mūzikas straumēšanas servisā "Beats Music". 2008.gadā viņš sāka darbu pie reklāmu ievietošanas tehnoloģijas izstrādes. Tehnoloģijas, kas videoklipos atrod brīvu vietu, kurā ievietot reklāmu tā, it kā tā tur atrastos jau klipa filmēšanas brīdī. Šis skrupulozais darbs, liekot cilvēka acij nepamanīt klipos izmantoto viltību, datorzinātnieku komandai prasīja trīs gadus.

Kā atzīst Miko, "Universal" tagad jau vairs nav vienīgie šīs tehnoloģijas izmantotāji. Lūk, daži piemēri. Grupas "Hootie and the Blowfish" līdera Dariusa Rakera 2012.gada dziesmas "True Believers" atsvaidzinātais video ar "Grand Marnier" liķiera reklāmu vienā no epizodēm (sk. attēlu raksta ievadā). Aloja Blaka 2013.gada dziesmas "The Man" videoklips, "laika gaitā" papildināts ar "Levis" džinsu reklāmu ("Mēs aplaudējam [mūzikas videoklipu straumēšanas kompānijai] "Vevo" un "Mirriad" par inovatīvo pieeju zīmola novadīšanai mērķētai auditorijai, izmantojot augstas kvalitātes saturu," tā "Levis" mārketinga vadītāja ASV Steisija Dorena). 

Šādi piemēri nākotnē būs vēl un vēl. Iespējams, tehnoloģijas attīstīsies pat tik tālu, ka dziesmas video tiks uzņemts tādā kā tukšā formā jeb "templeitā", kurš katrā reģionā translēsies ar citu vizuālo saturu. Nu, piemēram, Džastina Bībera videoklipā, kurš taps demonstrēts Latvijā, uz kādas klipā redzamās ēkas sienas vai varbūt Bībera T-krekla rādīsies "Aldara" reklāma vai aicinājums abonēt žurnālu "Omītes zālītes". Un šis tad būs viens no veidiem, kā reklāmu, kuru neviens tā nemīl, tomēr novadīt līdz izvēlētajai auditorijai. "Vienīgais ierobežojums ir cilvēka darbs, saskaņojot māksliniekus, zīmolus un kampaņas," gala spriedumu žurnālam "Rolling Stone" izsaka Delports. Tā teikt, esam brīdināti... 

"Far East Movement" - "Rocketeer" (2010)

Aloe Blacc - "The Man" (2013)

"Avicii" - "Lay Me Down" (2013)

"Far East Movement" - "Rocketeer" (2010)
Visi foto ņemti no no žurnāla "Rolling Stone" mājaslapas.

2014, www.musicstories.lv

Nav komentāru: